Ardahan'dan sonra tehlike çanları Artvin'de çalıyor: Üç ilçe karantinaya alındı!

Ardahan’da görülen ve ilçelerin karantinaya alınmasına neden olan şap hastalığı Artvin’e sıçradı. Şap hastalığı nedeniyle Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli ilçeleri karantinaya alındı. Açıklama yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Talip Işık, bundan sonra et yiyemeyeceğimizi ifade etti.

Ardahan'da besicilerin korkulu rüyası haline gelen şap hastalığı Artvin'e sıçrayarak hızla yayılmaya başladı. Artvin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Talip Işık, "Hastalık öncesinde şap hastalığı için aşılar yapıldı. Burada üreticilerin de kabahati var ve aşı yaptırmayan üreticilerimiz var. Biz ne kadar uyarsak da maalesef aşı yaptırmayanlarımız oldu. En büyük risk bu hayvanlarda gözükür ve sonrasında aşı yapılan hayvanlara da bulaşıyor" diye ifade etti

Bugün açıklama yapan Işık, hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinin karantinaya alındığını söyledi.

"BU HASTALIK İRAN'DAN GELDİ"

Dört ay önce, hatta 6 ay önce yurt dışından, özellikle İran’dan gelen hayvanlar sayesinde ülkemize bu şap hastalığının geldiğini söyleyen Işık şunları söyledi:

"Önce Güneydoğu’daki illerimize bulaştı ve daha sonra da ilimize kadar geldi. Ben, bu konuda şunu söylemek istiyorum; il ve ilçe tarım müdürlükleri gerekli tedbiri ve önlemleri aldılar. Tabii ki bizler de gerekli bilgilendirmelerimizi yaptık, seminerler verildi ve hayvan sahiplerimize gerekli mesajlarımızı attık. Mümkün olduğu kadar sınır illerden hayvan geçişi yapılmamalıydı ve alınmamalıydı. Çünkü bu virüs, öldürücü bir virüs."

2-011.jpg

"BEN, BUNU COVİD-19'A BENZETİYORUM"

bu hastalığı Covid-19'a benzettiğini söyleyen Işık, "Çin’de çıktığı zaman ülkemizde yoktu ve aşısı hayli bir zaman aldı ve nihayetinde ülkemize kadar geldi ve hep beraber yaşadık. Benzer bir durumu da bugün hayvanlarda yaşıyoruz. Evet, bakanlığımız bu konuda aşı üretmeye çalıştıysa da hastalık girdiğinde aşının da faydası olmuyor, hatta daha da tetikliyor. Bizim de ilimize yeni geldi bu SAT 2 tipi şap hastalığı ve Artvin’de Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli ilçeleri karantina altına alınmıştır. Şimdi benim ilçemde de ve diğer ilçelerimizde de bu hastalık gözüküyor" diye konuştu.

HAYVANLARINIZA AŞI YAPTIRIN

Hastalık öncesinde şap hastalığı için aşılar yapıldığını fakat bu hastalıktan üreticilerin de sorumlu olduğunu ve aşı yaptırmayan üreticilerin olduğunu söyleyen ışık şunları söyledi:

"Biz ne kadar uyarsak da maalesef aşı yaptırmayanlarımız oldu. En büyük risk bu hayvanlarda gözükür ve sonrasında aşı yapılan hayvanlara da bulaşıyor. Bu SAT 2 tipi virüsü yeni gözüktüğünden, il ve ilçe tarım müdürlüklerinin yapmış olduğu aşılar bu virüsün aşısı değildi ve diğer tipler için yapılan aşılar da bu virüs için etkili olamadı. Her ne kadar mücadele edildiyse de maalesef ki ilimize kadar bu hastalık geldi. Aşı yapılan hayvanlarımız hastalığı bir nebze hafif atlatıyor ve ölüm oranları az gözüküyor. Hastalığa yakalanan hayvanlar özellikle damızlık verimini düşürüyor ve hastalığı atlatan hayvanlar bile yarın damızlık vasfını yitiriyor ki mecburen kesime gidiyor ve üreticinin elinden çıkıyor."
3-005.jpg

"BUNDAN SONRA ET YİYEMEYECEĞİZ"

Bu hastalığın buraya gelmemesi gerektiğini belirten Işık, "Biz neden her şeyi devletten bekliyoruz? Ama beklemek de zorundayız. Şu anda şunu söylemek istiyorum; Tarım Bakanlığı ve bizi yönetenler, tarım ve hayvancılıktan vazgeçtiler. Neden bu kaçak hayvanların ülkemize girmelerine izin verdiler, yani İran’dan gelen hayvanlara? Çünkü ülkemizde hayvancılık bittiği için, et ihtiyacımız da vardı ve insanlarımız et alamıyorlardı, günü kurtarmak için bu hayvanların geçişine göz yumuldu. O gün rahat et yiyebildik ama bundan sonra da et yiyemeyeceğiz" dedi.
4-001.jpg
Dört ay önce kadar bakanlığın kentte hayvanların meraya inmesini yasak ettiğini hatıraltan Işık konuşmalarına şöyle devam etti:

"Bazı üreticilerimiz, tarım il müdürlüklerini zorlayarak meraya çıkacaklarını ilettiler. Ama doğrusu bizim bölgemizde hayvancılık merada yapılır. Biz ‘çıkarmayın’ dedik ve ‘hastalık var’ diye uyardıysak da anlamadılar ve bu hastalığın önüne geçilemedi. Şu anda Yusufeli, Şavşat, Ardanuç karantina altına alındı ve hayvan satışı olmadığı gibi hayvan geçişi yasaklandı. Köyler arası geçiş ve hayvan satışı tamamen yasaklandı. Üreticilerimiz dikkatli olsun. Bizler gerekli bilgilendirme mesajımızı attık. Lütfen bu karantinaya uysunlar ki bu hastalığı atlatalım. Çektiğimiz mesajlara ve devletin uyarılarına dikkat etmeleri gerekir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN