Gümüşhane’nin toprağından bereket fışkırdı! Edirne, Tekirdağ, Kırklareli’ne rakip.. Artık orada da yetişecek

Gümüşhane’nin toprağından bereket fışkırdı! Edirne, Tekirdağ, Kırklareli’ne rakip.. Artık orada da yetişecek

Gümüşhane’nin toprağı bereketli çıktı! Kelkit ilçesinde 80 dönümlük atıl araziye sadece deneme amaçlı ekilen ayçiçeği öyle bereketli oldu ki ilçe belediyesi ekim alanını genişleterek fabrika açmaya karar verdi.

Gümüşhane Kelkit Belediyesi, kendi bünyesine ait 80 dönümlük araziyi değerlendirmek için başlattığı çalışmada arazinin tarım arazisi olmasına karar verildi. Arazide deneme amaçlı ayçiçek ekimi yapıldı.

Ekimi yapılan ayçiçeğinin sulama ve gündelik bakımlarıyla yakından ilgilenildi. Sonuç olarak ekilen ayçiçeği beklentinin üzerinde ürün vererek 25 ton civarında rekolteye ulaştı.

Üründen iyi verim alan belediye ekim alanını genişleterek ayçiçek yağı üretmek üzere fabrika açmaya karar verdi. Ayçiçeği ekimine elverişli olduğu anlaşılan ilde bazı çiftçiler de belediyeyi örnek alarak arazilerine ayçiçek ekimi yaptı.

aycicek11.jpg

'YÖREMİZDE DAHA ÖNCE HİÇ EKİLMEYEN BİR ÜRÜNÜ EKTİK'

Kelkit Belediye Başkanı Aziz Nas, “Geride bıraktığımız pandemi sürecinde ayçiçek yağına Türkiye'de ihtiyacın olduğu daha çok ortaya çıktı. O dönemde piyasada da çok pahalandı. Biz de o günden bugüne kadar ilçemizde, ovamızda 'Ayçiçeği yetiştirebilir miyiz?' diye düşündük. Belediyemizin teknik ekibindeki arkadaşlarla istişare yaptık. Elimizde belediyemize ait atıl durumda bulunan 80 dönümlük tarlayı bir deneme maksadıyla ekelim dedik. Böylece ekime başladık. Biz önce deneme amaçlı bir ekim yapalım dedik. 'Rekolteyi tutturabilirsek ileriki yıllarda bu tarım arazilerini çoğaltarak devam edelim' diye düşündük. Yöremizde daha önce hiç ekilmeyen bir ürünü ektik. İstediğimiz verimi yakaladık. Şimdi bir ayçiçeği yağı fabrikası kurmayı hedefliyoruz” dedi.

aycicek2.jpg
'BİNLERCE DÖNÜMÜ TARIMA KAZANDIRACAĞIZ'

Fabrika için çalışmalara başladıklarını kaydeden Nas, “Bugün gördük ki bu tarlada biz düşündüğümüz, istediğimiz verimi yakaladık. Önümüzdeki yıllardan itibaren ekimi daha da çok çoğaltarak; binlerce dönümü tarıma kazandıracağız. Fabrikayla ilgili bugün itibarıyla bir yatırımcıyla görüştük. Yatırımcı bölgeyi biliyor. Hatta Şiran, Köse, Kelkit, Salyazı Ovası, Demirözü Ovası'nı katarsak bu bölgede bir fabrikaya dönük yatırım yapmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda hem üretimi arttıracak hem tarıma katkı sağlayacak hem de bunun nihayetinde kurulacak olan fabrikayla da istihdama yönelik bir çalışma gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

aycicek3.jpg

'BELEDİYE BİZLERE ÖNCÜ OLDU'

Çiftçi Yusuf Keskin ise "Yaklaşık 150 dekar arazide sulu tarım yapıyorum. Şeker fasulyesi, patates, şeker pancarı ekiyorum. Burada deneme amaçlı ayçiçeği ekildi; araziyi gezdiğimizde verimli bir ürün olduğunu anladık. Kelkit’te toprak analizi adı altında bir çalışma yok. Birileri deneyecek ki, ona göre bizler de öğrenelim. Belediye bu konuda büyük bir adım attı. Bizlere öncü oldu. Ayçiçeği tarlası güzel, verimli; seneye de inşallah biz de yavaş yavaş 10-20 dönümlük arazimize ayçiçeği ekmeyi düşünüyoruz. Birçok çiftçi arkadaşlarımız da benimle aynı fikirde. İlçemiz için yeni bir istihdam alanı olacaktır" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN