Çıldır Gölü'nde zehirli yosun alarmı

Ardahan'ın Çıldır ilçesinde bulunan Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü'nde, aşırı sıcaklar nedeniyle ortaya çıkan zehirli alg yosunu, tehlike saçıyor. Gölün yüzeyi zehirli yosunlar ile kaplanırken, gölün rengi de yeşile döndü. Balık lokantası sahibi Atalay Uzunkaya, göldeki bu durumu küresel ısınmaya bağlıyor ve gölün artan değişkenliğinin birçok zararlı etkeni de beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Ardahan'ın Çıldır ilçesinde bulunan Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü, aşırı sıcaklar nedeniyle tehlike saçan zehirli alg yosunları ile kaplandı. Gölün yüzeyi, yeşil renkli zehirli yosunlarla kaplanırken, gölün rengi de yeşile döndü. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan balık lokantası sahibi Atalay Uzunkaya, şunları söyledi:

"Çıldır Gölü bu yıl eskisi gibi değil. Müthiş bir otlanma oldu ve tamamen yosun tuttu. 30 yıldır buradayım ve böyle bir şey görmedim. Önceden de yosun tutuyordu bazı yerler ama şimdi her yer yosunla kaplı. Bunu da küresel ısınmaya bağlıyorum. Batıda sıcaklıklar var ama bu göl böyle bir sıcaklık görmemişti. Şu anda 35-37 dereceye varan sıcaklık var. Önceki yıllarda göle plaj gibi girerdik. Şimdi de katman katman yosunlar meydana gelmiş. Çıldır Gölü bizi şaşırttı ve şaşırtmaya da devam ediyor. Değişkenlik yanında birçok zararlı etkeni de beraberinde getiriyor. Doğayı biz insanoğlu bozuyoruz ve sonucuna da katlanmak zorundayız."

6.jpg

"YOSUNLAR BALIK ÖLÜSÜ KOKUYOR"

Uzunkaya, katman katman olan bu yosunların balık ölümlerine de neden olduğunu söyleyerek, "Çok kötü kokan bu yosun balıkların yumurtalarını göl dışına çıkartarak üremesini de engelliyor. Balıkların kıyı kenarına bıraktıkları yumurtalar dalga ile birlikte yosunlara takılır ve bu nedenle yosunlar balık ölüsü kokuyor" diye konuştu.

Çıldır Gölü'ndeki bu durum, gölde yaşayan hayvan ve bitki türlerinin zarar görmesine neden olurken, bölgedeki doğal dengenin de bozulmasına sebep oluyor.

7.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN