Kongo lideri Tshisekedi’den Ruanda’yla diyalog mesajı

Kongo lideri Tshisekedi’den Ruanda’yla diyalog mesajı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Ruanda sınırındaki kriz uzun yıllardır sürerken, Kongo lideri Tshisekedi, iki ülke sınırında yaşanan güvenlik sorunlarının çözümü için diyalog kurulabileceğini duyurdu.

Ulusal haber kanalı Radio Television Nationale Congolaise'ye konuşan Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Ruanda ile olan güvenlik sorunlarına ilişkin "Önceliğim barıştır, ülkem için kesin barış istiyorum, bunun için de savaşçı arzularıma bir son vermeye hazırım. Bunu savaş dışı yöntemlerle elde edebilirsek iki elimle imzalarım" dedi.

Tshisekedi, Ruanda'yı, KDC'nin doğusunda düzenli saldırılar düzenleyen 23 Mart Hareketi (M23) isimli isyancı grubu desteklemekle suçlayarak barış için savaş gerekmesi durumunda buna da hazır olduklarını belirtti.

Ruanda'nın Avrupa Birliği (AB) ile madencilik alanında yaptığı işbirliğini eleştiren Tshisekedi, KDC'nin maden kaynaklarını yağmaladığını öne sürdüğü Ruanda'nın, sahip olmadığı zenginliği ihraç etmemesi gerektiğini söyledi.

20 YILDIR SÜREN GERGİNLİK

KDC'nin Ruanda, Uganda ve Burundi sınırının bulunduğu doğusu, 20 yılı aşkın süredir altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına ve çatışmalarına sahne oluyor. Bölgede Demokratik İttifak Güçleri (ADF), 23 Mart Hareketi (M23) başta olmak üzere birçok isyancı örgüt faaliyet gösteriyor.

KDC'nin Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma'yı ele geçirmeye çalışan M23 üyelerinin son 15 günde artan saldırılarında, birçok sivil ve asker hayatını kaybetti, binlerce kişi yerinden edildi. M23 isyancı grubuna destek verdiği ileri sürülen Ruanda ile KDC, savaşın eşiğine geldi.

KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Ruanda'yı M23'ü desteklemekle suçlarken, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ise iddiaları reddederek KDC Cumhurbaşkanı'nın Ruanda'yı suçlayarak sorumluluktan kaçtığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN