Kongo'da iki Güney Afrikalı asker öldürüldü

Kongo'da iki Güney Afrikalı asker öldürüldü

Güney Afrika bugün yaptığı açıklamada, Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde iki askerinin havan topu atışı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Güney Afrika bu bölgeye asker konuşlandırmasından bu yana ilk ölümlerin yaşandığını söyledi.

Güney Afrika bugün yaptığı açıklamada Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde iki askerinin havan topu atışı sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre açıklamada “Bu dolaylı ateş sonucunda SANDF'de iki kişi öldü ve üç üye de yaralandı" denilirken, Güney Afrika Ulusal Savunma Gücü (SANDF) yaralıların tıbbi müdahale için Goma'daki en yakın hastaneye götürüldüğünü söyledi.

Askerler, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'nun (SADC) doğudaki silahlı isyancı gruplarla mücadele misyonu kapsamında DRC'ye gönderilmişti.

YENİ ASKERİ BİRLİK YOLDA

Güney Afrika bu hafta Doğu Kongo'ya 2 bin 900 askerden oluşan yeni bir birlik göndereceğini duyurdu. Ölen ve yaralananların bu yeni konuşlandırmanın parçası olup olmadığı ise henüz belli değil.

SANDF Sözcüsü Siphiwe Dlamini, vurulan üssün Kuzey Kivu eyaletinde olduğunu söyledi. Yaralılar bölgenin başkenti Goma'daki bir hastaneye kaldırıldı.

Çatışmaların vurduğu bölgede son haftalarda şiddet artıyor ve birçok kişi saldırılardan yıllardır bölgede Kongolu askerlerle savaşan M23 isyancı grubunu sorumlu tutuyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa, bölgedeki 120'den fazla silahlı gruptan biri olan M23'ün komşu Ruanda'dan askeri destek aldığını söyledi. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nden uzmanlar bunu destekleyen kanıtların bulunduğunu söyledi ancak Ruanda iddiaları reddediyor.

BİR MİLYONDAN FAZLA KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Yardım grupları, kasım ayından bu yana çatışmalar nedeniyle bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini söylüyor. Bugün Norveç Mülteci Konseyi, silahlı grupların Goma yakınlarındaki kilit kasaba Sake'ye doğru son ilerlemesinin, Doğu Kongo'daki "tüm yardım sistemi için yakın bir tehdit oluşturduğunu" söylemişti.

NRC, "2 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan ve silahlı gruplarla çatışmalardan kaçan yüz binlerce yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapan Goma'nın izolasyonu, bölgeye feci sonuçlar doğuracaktır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN