Osmanlı tarihinin en büyük gizemi çözüldü: Kayıp Çimpe Kalesi bulundu

Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişinin simgesi olan ve uzun süredir kayıp olan Çimpe Kalesi, Hacettepe Üniversitesi'nden bir doktora öğrencisinin araştırmaları sonucu Tekirdağ’da bulundu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş dönemine ışık tutan tarihi bir yapı olan Çimpe Kalesi'nin yerini tespit etmek, uzun yıllardır tarihçilerin gündemini meşgul ediyordu. Hacettepe Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı doktora öğrencisi Metin Tetik'in yürüttüğü titiz araştırmalar sonucunda, bu tarihi kalenin yerinin Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Yeniköy'de olduğu ortaya çıktı.

9069485.jpg

1475 TARİHLİ DEFTER KEŞFİ GÜÇLENDİRİYOR

Metin Tetik, arazi çalışmaları sırasında Yeniköy yakınlarındaki Cintepe-Cinbasar Tepe'de antik kalıntılara rastladı. Osmanlı arşiv belgelerindeki işaretler ve bölgedeki yerel isimler, bu kalıntıların Çimpe Kalesi'ne ait olduğunu güçlendiren önemli deliller sundu. 1475 tarihli Gelibolu Defteri'nde geçen 'Karye-i Umur-Beğlü Cinbi/Çimpe dahi derler' ifadesi, Tetik’in araştırmalarını destekleyen tarihi bir kaynak oldu.

9069484.jpg

KEŞFİN ÖNEMİ VE GELECEĞİ

Metin Tetik, bulunan alanın tarihi önemine dikkat çekerek, alanın 1'inci dereceden SİT alanı ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Çimpe Kalesi'nin, Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişinde kilit bir rol oynadığını belirten Tetik, alanın korunması ve detaylı araştırmalar yapılması çağrısında bulundu. Ayrıca, define avcılarının bölgeyi tahrip ettiğine dikkat çekerek, acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

9069483.jpg

Çimpe Kalesi'nin bulunması, Osmanlı tarihindeki önemli bir döneme ışık tutarken, bölgenin tarih turizmi açısından da yeni bir soluk getirebilir.

9069495.jpg

9069482.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN