Binler kişinin emekliliği tek kalemde silinecek! SGK düğmeye bastı: Hemen e-devlet’ten kontrol edin

Binler kişinin emekliliği tek kalemde silinecek! SGK düğmeye bastı: Hemen e-devlet’ten kontrol edin

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeni dönemde maaş manipülasyonu için boşananlar ve kayıt dışı çalışanları hedef alarak denetimlerini artırdı. Sigorta primlerinizi hemen kontrol edin! Emekliliğiniz yanabilir

Gazeteci Noyan Doğan, bugünkü köşe yazısında, SGK’nın bu yöndeki çalışmalarını ve tespit edilen usulsüz işlemlere uygulanan cezai işlemleri detaylandırdı.

Doğan’a göre, devlet uzun süredir kayıt dışı istihdamla mücadele ediyor. 2010’lu yıllarda yüzde 40-43 civarında olan kayıt dışı çalışma oranı, 2023 yılı itibarıyla yüzde 25.42’ye düşmüş durumda. Bu düşüşe rağmen, istihdam edilenlerin dörtte birinin hala SGK’ya prim ödemeden çalıştırılıyor.

SGK, 2023 yılında yaptığı denetimlerde, 20 bin 811 kayıt dışı çalışan tespit etti. Bunların 2 bin 264’ü yabancı uyruklu. Ayrıca, 1.533 iş yerinin sahte olduğu ve 89 bine yakın sahte sigortalı olduğu belirlendi. Ölen bir yakınından maaş alabilmek için boşanan ve hala birlikte yaşayan 2 bin 418 kişi tespit edilerek, aylıkları kesildi.

img-5597.jpeg

SGK bunun yanı sıra 112 bin 421 tescilsiz sigortalı ve 15 bin 443 tescilsiz iş yeri tespit etti. Tespitler sonucunda, toplamda 1.2 milyar TL’nin üzerinde para cezası uygulandı.

SGK, prim oranı yüzde 20 ve üzerinde azalan 181 bin kişiye SMS göndererek, eksik prim yatırıldığı konusunda bilgilendirme yaptı. Bu durum, işverenlerin sigorta primlerini düşürmek için çalışanların maaşlarını eksik göstermeleri sonucu ortaya çıkıyor.

Emeklilikle ilgili usulsüz işlemler de iptal ediliyor. Sahte sigortalılık tespit edilenlerin emeklilikleri iptal edilirken, ödenen maaşlar faiziyle geri alınıyor. Ayrıca, sahte sigortalılık sürecinde yapılan sağlık harcamaları da geri isteniyor. İşverenler, sahte sigortalılık ve sahtecilik suçlarından dolayı ciddi miktarda ceza ödemek zorunda kalıyor ve hapis cezası ile yargılanabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN