Ukrayna F-16'lara kavuşuyor: Savaşın seyrini değiştirebilir

Ukrayna F-16'lara kavuşuyor: Savaşın seyrini değiştirebilir

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken The New York Times, Ukrayna'nın beklediği F-16'larla ilgili önemli bir haber yayınladı. New York Times'a göre Ukrayna ilk F-16'larını Temmuz ayında konuşlandırabilecek. Bu durumun Ukrayna'nın mühimmat sıkıntısını telafi edeceği ve savaşın seyrini değiştireceği yorumu yapıldı.

Rusya ile devam eden savaşında mühimmat sıkıntısı yaşandığını birçok kez açıklayan Ukrayna'ya F-16'ların konuşlandırılmasıyla ilgili The New York Times'ta bir haber yayınladı.

Romanya'da Ukraynalı pilotlara F-16 savaş uçağı kullanmayı öğretmek için kurulan yeni eğitim merkezinde jetler hazır bir şekilde uçuş eğitimlerini bekliyor ancak Ukraynalı pilotlar henüz eğitim merkezine gelmedi.

The New York Times'a göre NATO müttefiklerinin de savaş uçaklarını eğitmek için kullandığı Romanya'nın güneydoğusundaki Fetesti Hava Üssün'deki merkezde Ukraynalı pilotların ne zaman eğitime başlayacağı henüz belli değil. Ancak bu durum Ukrayna'nın pilotlarının hazırlanmadığı anlamına gelmiyor.

foto2.jpg

On iki pilotun Danimarka, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 10 aylık eğitimin ardından bu yaza kadar F-16'ları savaşta uçurmaya hazır olması bekleniyor. Ancak pilotlar Ukrayna'ya dönene kadar, Avrupalı müttefiklerin söz verdiği yaklaşık 45 savaş uçağı içinden sadece altı F-16 teslim edilmiş olacak.

F-16'LAR MÜHİMMAT SIKINTISINI TELAFİ EDECEK

ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçiler ek ABD askeri yardımını bekletirken topçu mermileri ve diğer mühimmatları azalan Ukrayna her türden daha fazla silaha ihtiyaç duyuyor. New York Times'ta F-16'lar muhtemelen kısa ve orta menzilli füzeler ve bombalarla donanmış olarak geleceği ve Ukraynanın mühimmat sıkıntısını kısmen telafi edeceği belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy 1 Mart'ta yaptığı açıklamada, "Bu yıl yeni savaş uçakları göklerimizde olacak ve bu yılı Rus bombalarına, Rus uçaklarına ve füzelerine karşı kendimizi savunmada etkili bir yıl haline getirmeliyiz" ifadesini kullanmıştı.

Ancak yetkililer, jetlerin ne zaman, kaç adet gönderileceği, pilotların ne kadar hızlı eğitilebileceği ve Ukrayna'nın uçakların bakımını yapabilecek yeterli sayıda kişiyi nasıl temin edeceği konusunda hala belirsizliklerin devam ettiği konusunda hemfikir.

PİLOTLARIN DANİMARKA'DAKİ EĞİTİMİ İYİ İLERLİYOR

Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen yaptığı açıklamada "eğitimin iyi ilerlediğini" belirterek, Ukraynalı pilotların zaten Danimarka hava sahası üzerinde uçtuğunu kaydetti.

Danimarka, geçtiğimiz baharda Ukrayna'ya F-16'lar sağlamak için Avrupa'nın yaptığı girişimde ön saflarda yer almıştı. Batı'nın uzun bir dizi gelişmiş silah (topçu, hava savunma füzeleri, tanklar) tedarik etme konusundaki direncini aşan Ukraynalı yetkililer, savaş uçağının, askerlerinin galip gelmelerine yardımcı olmak için ihtiyaç duyduğu son büyük silah olduğunu söyledi.

'UKRAYNA HAZIR OLANA KADAR F-16'LAR BİZDE'

Şimdiye kadar Danimarka, Hollanda, Norveç ve Belçika, üç küçük filoya yetecek kadar yaklaşık 45 jeti Ukrayna'ya göndermeyi taahhüt etti. Danimarka ilk altısını baharın sonlarında gönderecek, 13 tanesinin ise yılın geri kalanında ve 2025'e kadar gelmesi bekleniyor.

Diğer ülkeler F-16'ları için bir teslimat tarihi belirlemedi. Hollanda Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jurriaan Esser, 24 adet taahhütte bulunan Hollanda'nın, 'Ukrayna almaya hazır olana kadar' elinde tutacağını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN