Kovanın 'kraliçesi' Türkiye'de: Sadece 5 kişi üretiyor

Kovanın 'kraliçesi' Türkiye'de: Sadece 5 kişi üretiyor

Kırıkkale'de 'kraliçe arı' üretimi yapan Aydın Payar isimli vatandaş, yılda 5 bin arı üretimi yaptığını tanesini ise 300 liradan sattığını söyledi. Devlet desteğiyle başladığı işi hakkında konuşan Payar, "Ürettiğimiz kraliçe arının ırkı; ’Befa.’ Soğuk hava ve hastalıklara dayanıklı. Türkiye’de sadece 4-5 kişi üretiyor. Özel yapım kutu kafesleri var. Onun içine biz bal ve pudra şekeri ile yapılmış hamur şeklinde kek koyuyoruz. Diğer bölmesine de kraliçe ile 6-7 tane de işçi arı koyuyoruz" dedi.

Kırıkkale'de arıcılık işiyle uğraşan Aydın Payar isimli vatandaşın hayatı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün KOP projesinden aldığı yüzde 70 hibe ile 'kraliçe arı' üretimine başlamasıyla değişti.

Yılda 5 bin kraliçe arı üreten Payar, tanesini ise 300 liradan ülke geneline satıyor. Ürettiği arıları kargo ile Türkiye’nin farklı illerine gönderdiğini belirten Aydın Payar, "Kovanı yöneten kraliçe arıdır. Emir komuta kraliçededir. Bizim burada bin tane kraliçe arı kutumuz var. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yüzde 70 hibe ile aldık. Burada bir yılda 5 bin civarında kraliçe arı üretip Türkiye’nin her tarafına kargo ile gönderiyoruz" dedi.

7019400.jpg

DAMIZLIĞI YURT DIŞINDAN GETİRİLDİ

Üretilen kraliçe arının soğuk hava şartlarına da dayanıklı olduğunu ifade eden Payar, "Ürettiğimiz kraliçe arının ırkı; ’Befa.’ Soğuk hava ve hastalıklara dayanıklı. Çok sakin ve yüksek verimli bir ırk. Türkiye’de sadece 4-5 kişi üretiyor.

7019401.jpg

Biz bunun damızlığını yurt dışından getirdik. Günde 300 tane kargoya verip Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Kraliçe arının fiyatı 300 lira. İşçiliği çok zor, günde 10 defa bakmak gerekiyor. 500 arıya tek bakarım ama Kraliçe arıya bakmak zor" diye konuştu.

7019402.jpg

ÖZEL KUTULARI VAR

Beraberindeki 2 kişi ile yetiştirdiği arıların bakımını yaptığını ifade eden Payar, "Özel yapım kutu kafesleri var. Onun içine biz bal ve pudra şekeri ile yapılmış hamur şeklinde kek koyuyoruz. Diğer bölmesine de kraliçe ile 6-7 tane de işçi arı koyuyoruz. Türkiye’nin her tarafına da gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

7019405.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN