Samsun'da inşaat yapan işçiler Türkiye'nin en büyük hazinesini buldu! Tam 64 parça, figürleri dikkat çekti

Samsun'da inşaat yapan işçiler Türkiye'nin en büyük hazinesini buldu! Tam 64 parça, figürleri dikkat çekti

Ülkemizde en değerli hazine olma özelliğini taşıyan o değerli hazine inşaat kazasında ortaya çıktı. Şimdilerde Samsun Müzesi’nde sergilenen ve Karun hazinelerinden sonra bulunan en değerli hazine olma özelliğini taşıyan bu Amisos Hazineleri akşam 64 parçadan oluşuyor. İşte detaylar…

Türkiye'de Karun hazinelerinden sonra bulunan en değerli hazine olma özelliğini taşıyan 64 parçadan oluşan Amisos Hazineleri, 28 Kasım 1995 tarihinde bir inşaat kazısı esnasında bulundu. Amisos Tepesi’nde bulunduğu için adına Amisos Hazinesi more denilen bu hazine 64 parçadan oluşurken Pontus Krallığı hanedan akşam üyelerine ait.

yeni-proje-1.jpg

GEÇMİŞLERİ MİLLATTAN ÖNCEYE DAYANIYOR

Tam 5 kategoriden oluşan bu hazine cam, madeni pişmiş toprak, mermer ve altın maddelerinden oluşuyor. Eserler arasında altın olanların geçmişi M.Ö. 1. yüzyıla dayanırken diğerleri ise M.Ö. 4. yüzyıla bu kadar uzanıyor.

yeni-proje-2-001.jpg

BİLEZİKTEN YÜZÜĞE KADAR BİRÇOK ESER SERGİLENİYOR

söz konusu bu hazineler Samsun Müzesi’nde sergilenirken eserlerin arasında Helenistik Dönem’e ait altın kaplama boncuk taneleri, pişmiş topraktan tütsü kabı, kandil, amphoriskos, altın kolye, akik kolye, altın aplik, altın kolye ucu, altın küpe, altın bilezik, unguentarium (toprak şişe), kurşun kutu, altın taç, altın yüzük, altın kolye sallantısı, altın iğne, altın düğme, cam phiale (delik kase), cam kase, alabastron (zarif şişe), istiridye kabuğundan kozmetik kabı, toprak üzeri altın kaplama sarkaç ve altın diadem (kralların bağlı oldukları otoriteyi temsilen taktıkları kurdele) bulunuyor.

yeni-proje-3-001.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN