Depremde 52 kişiye mezar olan binanın bilirkişi raporu çıktı: Yönetmelikler hiçe sayılmış

Depremde 52 kişiye mezar olan binanın bilirkişi raporu çıktı: Yönetmelikler hiçe sayılmış

Gaziantep'te depremde yıkılarak 52 kişiye mezar olan CC Yapı Apartmanı'na ilişkin 5 sanık hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bilirkişi raporuna yer verilen iddianamede, dosyada binaya ait zemin etüt raporu, mimari, statik, elektrik ve tesisat projelerinin bulunmadığı tespit edilirken Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik esaslarının hiçe sayıldığı belirlendi.

Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi Dedekorkut Caddesi'nde Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 52 kişinin hayatını kaydettiği CC Yapı Apartmanı C Blok'a ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlandı.

Tutuklu sanıklar Ali Ş, Serdar Çelebi K, Vedat A, Veysi T. ve Yunus K. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis talep edilen iddianame, İslahiye Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen sanıkların kusurlu olduğuna ilişkin bilirkişi raporuna yer verilen iddianamede, dosya kapsamında binaya ait zemin etüt raporu, mimari, statik, elektrik ve tesisat projelerinin bulunmadığının tespit edildiği yer aldı.

YÖNETMELİKLERE UYULMAMIŞ

Binanın yapı müteahhidi Yunus K. ve binada şantiye şefleri olan sanıklar Serdar Çelebi K. ile Veysi T'nin binanın yapım tarihinde geçerli olan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik esaslarına yeterince uymadıkları ifade edilen iddianamede, sanıkların dönem itibarıyla bilim ve fennin gerektirdiği teknik şartlara aykırı davranarak binanın yıkılmasında kusurlarının bulunduğu kaydedildi.

Binayı denetlemekle yükümlü şirket yetkilisi sanık Vedat A. ile şirkette proje ve uygulama denetçisi olarak bulunan Ali Ş'nin ilgili tarihte yürürlükteki yönetmeliğe uymadıkları aktarılan iddianamede, şu bilgiler yer aldı:

"Nitekim dosya arasında bulunan bilirkişi raporunda da görüleceği üzere sanıklar Yunus K, Serdar Çelebi K. ve Veysi T'nin binanın yapım aşamasında donatı detaylandırması yetersiz olması ve etriye sıklaştırmalarının yeterli yapılmaması sebebiyle apartmanın yıkılmasına sebebiyet verdikleri ve diğer sanıklar Vedat A. ve Ali Ş'nin ise binanın yıkılmasına neden olan kusurları yeterince denetlemeden binanın yapılmasına onay verdikleri anlaşılmıştır."

Sanıkların binanın yapımında görevli olduklarını bilmedikleri yönündeki savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğunun anlaşıldığı ve buna itibar edilmediği belirtilen iddianamede, şüphelilerin kusurları oranında binanın yıkılmasına ve bu suretle ölümlere sebebiyet vererek üzerlerine atılı suçu işledikleri kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN