Coppola’nın başyapıtı ‘Altın Palmiye’ adayı

Coppola’nın başyapıtı ‘Altın Palmiye’ adayı

Cannes Film Festivali resmi seçkisi açıklandı. 14-25 Mayıs tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenecek olan festivalde Yorgos Lanthimos ve Francis Ford Coppola gibi ikonik yönetmenlerin yapımlarının da aralarında olduğu 19 film büyük ödül ‘Altın Palmiye’ için yarışacak. Geçen yıl yedi kadın yönetmenin yer aldığı, büyük ödülü de Justine Triet’in kaptığı festivalde bu yıl ise sadece dört kadın yönetmenin filmi ana yarışmada.

SALİHA SULTAN

Bu yıl 77’nci kez dünya sinemasını ağırlayacak Cannes Film Festivali resmi seçkisi açıklandı. 14-25 Mayıs tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenecek olan festivalde Yorgos Lanthimos ve Francis Ford Coppola gibi ikonik yönetmenlerin yapımlarının da aralarında olduğu 19 film büyük ödül ‘Altın Palmiye’ için yarışacak.

‘Barbie’ filmiyle 2023’e damga vuran yönetmen-oyuncu Greta Gerwig’in jüri başkanlığını yapacağı festivalin iddialı yapımları arasında Coppola’nın 1980’lerden beri üzerinde çalıştığı, Adam Driver’ın başrolde oynadığı başyapıtı ‘Megalopolis’, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un Emma Stone ve Willem Dafoe’yu bir araya getiren ‘Kinds Of Kindness’, Paul Schrader’ın Richard Gere’le birlikte rol aldığı ve Russell Banks’in romanından uyarlanan ‘Oh Canada’, Zoe Saldana ve Selena Gomez’in başrollerini paylaştığı Jacques Audiard’ın müzikal melodramı ‘Emilia Perez’, Paolo Sorrentino’nun Gary Oldman’la birlikte rol aldığı ‘Parthenope’ ve Vincent Cassel ve Diane Kruger’ın başrollerinde olduğu David Cronenberg imzalı ‘The Shrouds’ yer alıyor. Coralie Fargeat’ın Demi Moore ve Margaret Qualley’i başrolde oynattığı kadın gücünü yansıtan korku filmi ‘The Substance’ da dikkati çeken yapımlardan.

Geçen yaz süren Hollywood grevleri Cannes’a katılacak bazı yapımlarda gecikmelere neden olmuş, kırmızı halıda yıldız sıkıntısı yaşanmıştı. Grevlerin sona ermesinin ardından Cannes’ın ihtişamlı günlerine dönmesi beklenirken, bu yıl yarışmaya katılan filmlerin neredeyse yarısının İngilizce çekildiği belirtilerek, bu da yakın tarihte bir rekor olarak niteleniyor.

40 YILDIR BU FİLMİN HAYALİNİ KURMUŞTU

‘Baba’ efsanesiyle tanınan Francis Ford Coppola’nın 1980’lerden beri üzerinde çalıştığı son filmi ‘Megalopolis’ 17 Mayıs’ta aynı anda dünyada da vizyona girecek. Film günümüz ABD’sinde geçiyor ve bir felaketin ardından New York’u yeniden inşa etmek isteyen bir mimarı merkezine alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda; Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Jon Voight, Talia Shire, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman ve Dustin Hoffman gibi isimler yer alıyor. Politik hırslar, deha ve çetrefilli bir aşk hikayesi çevresinde şekillenen film hakkında Coppola, “Hepimizin bildiği Cecile B. DeMille ya da Ben-Hur tarzında destansı bir film olacak”ifadelerini kullanıyor.

TRUMP’IN ‘ÇIRAK’LIK YILLARI DA YARIŞIYOR

İran asıllı Danimarkalı yönetmen Ali Abbasi’nin 2024 Cannes ana yarışmasına seçilen uzun metrajlı filmi ‘The Apprentice’ (Çırak) prodüksiyonlu stüdyo yapımlarının karşısında iddialı yapımlardan. Donald Trump’ın Amerikan Başkanlığına yükselişini anlatan yapımda, başrollerde genç Trump rolünde Sebastian Stan ve akıl hocası Roy Cohn rolünde Jeremy Strong yer alıyor. Biyografik yapım 1970’ler ve 1980’lerin New York City’sinde gelecek vadeden bir emlak kralı olan Trump’ın kariyerini konu alıyor.

Film, bir Amerikan hanedanlığının başlangıcını belgeleyen ve güç, yolsuzluk ve aldatma gibi temaları ele alan, akıl hocası-koruyucu bir anlatı olarak tanımlanıyor. Filmin resmi tanıtımında şöyle yazıyor:

“The Apprentice, Amerikan imparatorluğunun göbeğine bir dalış. Genç Donald Trump’ın, etkili sağcı avukat ve siyasi tamirci Roy Cohn ile Faustvari bir anlaşma yoluyla iktidara yükselişini anlatıyor.”

KADIN YÖNETMEN SAYISINDA DÜŞÜŞ OLDU

2023’te Türkiye’den Merve Dizdar’ın Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmindeki performansı ile ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüne layık görüldüğü Cannes Film Festivali, yedi kadın yönetmeni Resmi Yarışma’da yer vererek kadın temsili açısından rekor kırmıştı. Altın Palmiye de, ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ filmi ile Justine Triet’e verilmiş, büyük ödülü Cannes tarihi boyunca üçüncü kez bir kadın yönetmen kazanmıştı. Bu yıl ise yarışmaya katılan kadın yönetmen sayısı dört ile sınırlı kaldı. İngiltere’den Andrea Arnold kaderinden kaçmaya çalışan bir banliyö kızının portresi olan ‘Bird’ ile, Coralie Fargeat ilk uzun metrajı ‘The Substance’ ile, üç yıl önce Cannes’da belgesel ödülü kazanan Hintli yönetmen Payal Kapadia ‘All We Imagine as Light’ adlı uzun metrajıyla, Fransız yönetmen Agathe Riedinger sosyal medyada sanal bir kişiliğe bürünen genç bir kızın çağdaş bir büyüme hikâyesini konu alan ilk uzun metrajı ‘Wild Diamond’ ile bu yıl Cannes’da yarışacak kadın yönetmenler.

13kr02odul.jpg

CANNES’DA ÖDÜLE KOŞAN YAPIMLAR

1. The Girl With The Needle –Magnus Von Horn
2. Parthenope – Paolo Sorrentino
3. The Ballad – Kirill Serebrennikov
4. Oh Canada – Paul Schrader
5. Wild Diamond – Agathe Riendinger
6. L’amour Ouf – Gilles Lellouche
7. Kinds Of Kindness – Yórgos Lanthimos
8. All We Imagine As Light – Payal Kapadia
9. Caught By The Tides – JIA Zhang-Ke
10. Marcello Mio – Christophe Honore
11. Grand Tour – Miguel Gomes
12. The Substance – Coralie Fargeat
13. The Shrouds – David Cronenberg
14. Megalopolis – Francis Ford Coppola
15. Anora – Sean Baker
16. Emilia Perez – Jacques Audiard
17. Bird – Andrea Arnold
18. Motel Destino – Karim Ainouz
19. The Apprentice – Ali Abbasi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN