Ekmeklere bezelye ve nohut eklenecek! Sağlıklı beyaz ekmek projesi... Süpermarket raflarına konulmak için hazırlanılıyor

Ekmeklere bezelye ve nohut eklenecek! Sağlıklı beyaz ekmek projesi... Süpermarket raflarına konulmak için hazırlanılıyor

Sağlıklı beyaz ekmek projesi kapsamında ekmeklere bezelye ve nohut eklenmeye başlanıyor. Görünüm ve tat olarak beyaz ekmeğe benzeyen bu ekmekler beyaz ekmekten daha sağlıklı olacak. İşte detaylar…

İnsan sağlığı için oldukça zararlı olan beyaz ekmeğin tüketimini engellemek adına yepyeni bir adım atılıyor. Beyaz ekmek sevenleri hedefleyen proje, İngiltere’de gıdaların sağlığa faydalarını artırma amacıyla hükümet tarafından finanse ediliyor. Konuyla alakalı yapılan araştırmalar sonucunda ekmeğin içerisine az miktarda bezelye, fasulye ve tahılların yanında buğday kepeği ve buğday embriyosu eklenmesi planlanıyor.

yeni-proje-3.jpg

LEZZETİ VE DOKUSU KORUNACAK

Araştırmaya liderlik yapan isimlerden biri Üniversitesi’nden Dr. Catherine Howarth, doğru sonuçlar için bilim insanlarının beyaz unun kimyasal bileşimine ayrıntılı olarak analiz etmeye başladıklarını söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Dr. Howarth, bu proje kapsamında beyaz ekmeğin lezzetinin ve dokusunun korunacağını bir yandan besin değerlerini kepekli ekmeğin seviyesine çıkarmanın hassas bir dengeleme işi olduğunu açıkladı.

Bu kapsamda ekmeğin içerisinden sadece bazı maddelerin çıkarılmasının ya da küçültülmesi esinin değil aynı zamanda kinoa, tef, sorgum ve darı gibi vitaminler, mineraller ve lif açısından daha zengin diğer tahılların eklenmesinin de söz konusu olduğunu söyledi.

yeni-proje-4.jpg

DAHA SAĞLIKLI OLMASI İÇİN ARAŞTIRILIYOR

Dr Howarth, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Öğütme işlemi sırasında tam olarak hangi vitamin ve minerallerin yok olduğunu bulmak istiyoruz. Diğer tahılları kullanarak demir, çinko ve vitamin seviyelerini ve en önemlisi lif içeriğini artırabiliriz, çünkü beyaz ekmekte çok az lif bulunuyor ama bu sağlık için çok önemli."

ÖNCE YENİ TARİFLER OLUŞTURULACAK

Dr Howarth bu ürünlerle yeni tarifler oluşturduğunda, un üreticisi Shipton Mill'in ürün geliştirme müdürü Chris Holister bunları ekmeğe dönüştürecek.

Holister, "Çoğu insan kepekli ekmeğin kendileri için daha iyi olduğunu biliyor, ancak çoğu ya tadı yüzünden ya alışık olmadıklarından ya da ilgilenmedikleri için erteliyor" dedi.

Tüm bu aşamaların ardından yeni ekmek insanlara tattıracak ve süpermarketlerde satılan beyaz somun ekmekten ayırt edip edemeyeceklerine bakılacak. Araştırmaların sonucunda söz konusu bu ürünün yaklaşık 2 sene içerisinde İngiltere’deki süpermarket raflarında yer alması hedefleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN