Devlet neyi bekliyor

Devlet neyi bekliyor

Kızıl Ordu korosunun ‘provokasyon konseri’ne yönelik giderek artan tepkilere karşılık resmî kurumların hareketsizliği sürüyor. Sivil toplum örgütleri, Kırım ve Kafkas halklarının matem gününde yapılması planlanan şölenin Türkiyeyi hedef alan bir aşağılama olduğu görüşünde birleşti. Konunun milli güvenlik boyutu olduğunun da altı çizildi. Sorumluluk makamındakilere ‘Artık harekete geçin, milleti utandırmayın’ çağrıları yinelendi.

‘SÜRGÜN KURBANLARININ KEMİKLERİNİ SIZLATMAYIN’

Kırım ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümü olan 18 Mayıs ve 21 Mayıs tarihlerinde Kızıl Ordu’nun, Bursa ile Antalya’da konser verecek olması büyük tepkiyle karşılandı. Kırım Tatarları Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu “Rusya bu tarihleri bilerek ve sonuçlarını düşünerek seçti. Bu kabul edilemez bir saygısızlık” dedi. Türk Ocakları ‘Hiç kimsenin bu sürgünlerde hayatlarını kaybedenlerin kemiklerini sızlatmaya hakkı yok’ açıklaması yaptı.

BAKANLIK BELEDİYEYİ BELEDİYE ŞİRKETİ İŞARET EDİYOR

Artan tepkiler ve konserlerin iptal edilmesine dönük imza kampanyaları karşısında gözler İçişleri ve Kültür Bakanlıkları ile Bursa ve Antalya belediyelerine çevrildi. Ancak adım atılmayınca ‘Devletin kurumları neden sessiz?’ sorusu yöneltildi. Kültür Bakanlığı yetkilileri “İki şehirdeki salonların bizimle ilgisi yok” diyerek belediyeleri işaret ederken Antalya Büyükşehir yetkilileri ise “Konseri belediye düzenlemiyor. Özel şirket olabilir” açıklamasıyla yetindi.

2604krt01a-tum.jpg

DEVLET BU UTANCA ‘DUR’DEMEK İÇİN NE BEKLİYOR

Rus Kızıl Ordu Korosu’nun Kırım ve Çerkes sürgünlerinin yıl dönümünde vereceği konserlere tepkiler büyüyor. ‘Provokasyon’ denilen etkinliklere karşı kamuoyunda oluşan hassasiyet yetkililerce görmezden gelinirken, sivil toplum örgütleri bakanlıklardan yer tahsisi yapan belediyelere çağrı yaptı: Devlet matem gününde utanca karşı harekete geçmek için neyi bekliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’na doğrudan bağlı olan Kızıl Ordu Korosu’nun Türkiye’de vereceği konserlere tepkiler artıyor. Kırım ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümü olan 18 Mayıs ve 21 Mayıs tarihlerinde Kızıl Ordu’nun, Bursa ile Antalya’da konser verecek olması büyük tepkiyle karşılandı. KARAR’a konuşan Kırım Tatarları Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu “Bizler yas tutarken, binlerce insanımızın katili, Kızıl Ordu bakiyesi söz konusu koro, dans ederek Türkiye’de insanları eğlendirecekmiş. Matemin yıldönümünde böyle bir organizasyon asla kabul edilemez. Ayrıca bu tarihler tesadüfü değil, Rusya tarafından bilerek ve sonuçları planlanarak seçildiğini düşünüyorum. Bu durum kabul edilemez. Bu bir saygısızlık bu bir şeref meselesi” dedi.

KIRIMLIOĞLU BEŞTEPE’YE GİTTİ

Kırımoğlu, önceki gün Ankara’da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile görüştü. Kırımoğlu, konserlerin iptali talebini hükümete iletti. Topçu ise Rus Kızıl Ordu Korosu’nun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü yıl dönümünde yapacağı Türkiye turnesine tepki gösterdi. “Soydaşlarımızın dramı bizim yıllardır takip ettiğimiz davamızdır” dedi. Ancak konserlerin iptal edilip edilmeyeceğine dair bir bilgi paylaşmadı.

BAKANLIK VE BELEDİYE SORUMLULUK ALMADI

Artan tepkiler ve konserlerin iptal edilmesine dönük imza kampanyaları karşısında gözler İçişleri ve Kültür Bakanlıkları ile Bursa ve Antalya belediyelerine çevrildi. Ancak beklenen adım atılmayınca kamuoyunda “Devletin kurumları neden sessiz?” sorusu yöneltildi. Konserlerin açık alanda yapılmadığını, valiliklerin de müdahale edemeyeceğini belirten Kültür Bakanlığı yetkilileri “İki şehirdeki salonların bizimle ilgisi yok” diyerek belediyeleri işaret eetti. Artan tepkiler sonrası bir cümlelik açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise “Konseri belediye düzenlemiyor. Özel şirket olabilir” açıklamasıyla yetindi.

HER NOTA TATARLARIN CANINI YAKACAK

Kırım Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: “Vatanımız Kırım’da 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgünü matem günü anılamazken sürgün ve soykırım faciasının birinci dereceden sorumlusu olan Kızıl Ordu, sanatın kisvesine bürünerek Türkiye’de turne yapacak ve sürgünün yıl dönümünde şarkılar söyleyecektir. Bu koro tarafından seslendirilen her nota biz Kırım Tatarlarının canını yakacak, Kırım Tatar sürgününde hayatlarını kaybedenlerin kemiklerini sızlatacaktır.”

BİR AN ÖNCE BU EDEPSİZLİĞE SON VERİLSİN

Konserlere yazar ve siyasetçi Lütfü Şahsuvaroğlu da sosyal medya hesabından ‘Uyarıyoruz’ notuyla paylaştığı videolu açıklama ile tepki gösterdi. Şahsuvaroğlu “Sanki bilinçli br şekilde Tatarların ve Çerkeslerin sürgününün yıldönümünde bir eğlence tertip ediyor. Bu kabul edilemez bir durumdur. Ve Rusya’yı buradan uyarıyorum bu tür luzümsüzlükler bu tür haddini aşmalar, iki ülke arasındaki ilişkileri zedeler. Bir an önce bu edepsizliğe son verilsin” dedi. Konserlerin iptal edilmesi için Türk Ocakları ve şubeleri de peş peşe açıklamalar yayınladı.

KONSERLERİN VERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ

Türk Ocakları’nın sosyal medya hesabı X’ten yapılan açıklamada “Kafkas Müslümanlarının 1864’deki, Kırım Tatar Türklerinin 1944’deki sürgünlerinin yıl dönümlerine tekabül eden günlerde Rus Kızıl Ordu Korosunun ülkemizde konser vermesi asla kabul edilemez. Kimsenin, bu sürgünlerde hayatlarını kaybedenlerin kemiklerini sızlatmaya hakkı yoktur” denildi. Türk Ocakları’nın açıklaması Zonguldak, İzmir ve Kocaeli şubeleri tarafından da paylaşıldı. Sosyal medyada “Kırım Tatar Sürgünü’nün 80. yıldönümü ile Çerkes Sürgününün 160 yıldönümünü anma günlerinde, Rus Kızıl Ordu Korosunun Türkiye’de konser vermesi şehitlerimize, milletimize, 10 yıldır yine rus işgalinde olan Kırım’daki kardeşlerimize saygısızlıktır” mesajları da paylaşıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN