ABD yeni tankıyla gösteriş yaptı! 12 tonluk canavar: Yeşil gözlü otonom tank test sürüşünde!

ABD yeni tankıyla gösteriş yaptı! 12 tonluk canavar: Yeşil gözlü otonom tank test sürüşünde!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yeni tankıyla gösteriş yaptı! 12 tonluk canavar! Yeşil gözlü otonom tank test sürüşüne çıktı...

DARPA, RACER programının bir parçası olan yeni otonom araçları test ettiğini açıkladı. Testlerin en dikkat çekici modeli, 12 tonluk RACER Ağır Platform (RHP) otonom tank oldu. Yeşil gözlere sahip olan bu otonom platform, görünüşünden öte güçlü yetenekleriyle dikkat çekiyor.

12 TON AĞIRLIĞINDA

tank-1.png

RACER RHP, 12 ton ağırlığında ve 6.1 metre uzunluğunda devasa boyutlara sahip bir platform olarak öne çıkıyor. Bu platform, Textron M5 RIPSAW şasisine dayanıyor ve ABD Ordusu tarafından çeşitli lojistik ve platformlar için yaygın olarak kullanılıyor. DARPA, RACER RHP platformunun, daha küçük olan 2 tonluk ve 3,35 metrelik RACER Fleet Vehicles (RFV) araçlarını tamamlamak için tasarlandığını belirtiyor.

YEŞİL GÖZLERİ SADECE KOZMETİK

DARPA, RHP modelinin Washington Üniversitesi ve NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan ekiplerle birlikte geliştirildiğini ve 2023’ün sonlarında test edildiğini duyurdu. Testler gece kullanımını da içeriyordu ve DARPA, yeni drone'un gündüz saatlerinde olduğu gibi geceleri de işlevsel olduğunu belirtti. Yeşil gözlerin sadece kozmetik olduğu ve aracın işlevsel olduğunu gösterdiği belirtildi.

tank-2.webp

M5 RIPSAW platformu şu anda ABD ordusunun RCV-M programının bir parçası olarak kullanılıyor. Bu aracın konvoyları koruma, kurtarma görevlerine destek, bölge savunması, gözetleme, devriye ve patlayıcı imha gibi alanlarda kullanılması planlanıyor.

Kara kuvvetleri özelinde otonom sistemlerin önemi artıyor. Özellikle Ukrayna-Rusya savaşı gibi çatışmalarda, tanklar ve zırhlı taşıyıcılar basit ve ucuz dronların hedefi olabiliyor. Bu durumda otonom platformların kullanımı maliyet ve personel kaybı açısından önem taşıyor. Türkiye'de de HAVELSAN’ın geliştirdiği KAPGAN ve BARKAN gibi modüler geniş silah eklenti yeteneklerine sahip benzer platformlar bulunuyor. Özellikle ağır sınıf olan KAPGAN'ın, RACER RHP ile kıyaslandığında 4 kat daha hafif ve küçük olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN