Son bir yılda çalışan çocuk sayısı yüzde 19'dan 22'ye çıktı: Yoksulluk girdabı çocukları eğitimden koparıyor

Son bir yılda çalışan çocuk sayısı yüzde 19'dan 22'ye çıktı: Yoksulluk girdabı çocukları eğitimden koparıyor

Ekonomik kriz derinleşirken, hayat pahalılığı çocukları çalışmaya zorluyor. TÜİK’in 2023 yılı çocuk istatistiklerine göre 15-17 yaş grubundaki çocukların iş gücüne katılım oranını yüzde 18,7'den yüzde 22,1'e yükseldi. Çocuk işçiliğindeki artışa dikkat çeken CHP'li İlgezdi “Yoksulluğun bir bataklık gibi çocuklarımızı içine çektiğini görüyoruz. Yoksulluk, çocuklarımız eğitimden koparıyor” dedi.

Türkiye'de ekonomik krizin derinleşmesi ve yaşam maliyetinin artması, çocukları çalışma hayatına itiyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılı çocuk istatistiklerine göre, 15-17 yaş aralığındaki çocukların iş gücüne katılım oranı yüzde 18,7'den yüzde 22,1'e yükseldi. Bu durum, çocuk işçiliğindeki artışa ve eğitimden kopmalara işaret ediyor.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, TBMM'de yaptığı konuşmada, "Yoksulluk sınırının asgari ücreti geçtiği bir sefalet dönemi yaşıyoruz bugün. Halk umutsuzluk girdabında savrulurken, geleceğimiz olan çocuklarımız da bu durumdan maalesef payını alıyor," dedi. İlgezdi, çocuk işçiliğinin artışını yoksulluk ve ekonomik sıkıntılarla doğrudan ilişkilendiriyor.

İlgezdi'ye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çocuk işçiliğiyle mücadele bütçesini bu yıl yarı yarıya azalttı. Bu durum, çocuk işçiliğiyle etkin bir şekilde mücadele edilmesini zorlaştırıyor. Ayrıca, İlgezdi, bakanlığın çocuk işçiliğini önlemek yerine teşvik edici adımlar attığını iddia ediyor.

"Mesleki Eğitim Merkezlerinde (MESEM) çalıştırılan çocuklar, resmi verilerde yer almıyor. Çalışan çocukların hem fiziksel hem de duygusal açıdan sağlıkları bozulmakta. Çocuklarımız sosyal ve fiziksel açıdan hırpalanıyor ve iktidar bunu görmemekte ısrarcı. Hatta MESEM’lerde iktidar eliyle çocuk işçiliği teşvik ediliyor," diyerek durumu eleştiren İlgezdi, çocuk işçiliğinin boyutlarını ve sebeplerini ortaya koyuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN