Borsa, altın, dolarda 23 yıl sonra bir ilk geliyor! Alarm verildi: Tedbiri alın

Borsa, altın, dolarda 23 yıl sonra bir ilk geliyor! Alarm verildi: Tedbiri alın

Fed’in son faiz kararı ve Başkan Jerome Powell’ın yaptığı açıklamalar, global piyasalarda dalgalanmalara neden oldu. New York borsası bu durumdan olumlu etkilenirken, Avrupa ve Asya borsalarında ise daha karışık bir görünüm hakimdi. Türkiye’de ise borsalar yeni zirvelere ulaştı. Altın, dolar, borsada 23 yıl sonra bir ilk yaşanabilir! Tedbirinizi alın

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faiz oranını son 23 yılın en yüksek düzeyi olan %5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Ancak, Powell’ın piyasalara yönelik değerlendirmeleri ve ekonomik veriler, faiz indirim beklentilerini güçlendirdi.

POWELL’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının beklenilenden daha uzun bir süre yüksek seviyede kalabileceği konusunda uyarıda bulundu. Enflasyon verilerinin beklentileri aşmasıyla, ekonomik güvenin sağlanmasının zaman alabileceğini belirtti. Powell, gelecekteki politika adımlarının faiz artışı içermeyeceğini ima etti.

PİYASALARDA VOLATİLİTE

Powell’ın bu sözleri ve Fed’in faiz kararı sonrasında piyasalarda önemli hareketler yaşandı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri düşüşe geçerek %4,5030 seviyesine indi. Dolar endeksi %1 oranında değer kaybıyla 105,03’e geriledi. Altın fiyatları da %1,5 düşüşle 2,302,25 dolar/ons seviyesine indi.

NEW YORK BORSASI YÜKSELİŞTE

New York borsasında, Fed’in faiz oranlarını yüksek tutma kararının ardından, şirket karlarının beklentileri aşmasıyla olumlu bir hava esmeye başladı. Amazon ve Apple gibi şirketlerin performansları yatırımcıların ilgisini çekerken, Starbucks ve AMD’nin hisseleri kar beklentileri altında kaldığı için değer kaybetti.

AVRUPA VE ASYA BORSALARINDA KARIŞIK DURUM

Avrupa borsaları, enflasyonla mücadelede sona yaklaşıldığına dair işaretlerle düşüş yaşarken, Asya borsaları genel olarak alım ağırlıklı bir seyir izledi. Özellikle Japonya ve Güney Kore borsaları değer kazanırken, Çin’de açıklanan PMI verileri yatırımcıların dikkatini çekti.

TÜRKİYE’DE BORSA REKORLARI

Türkiye’de ise Borsa İstanbul, BIST 100 endeksi ile tarihi zirvelere ulaşarak rekorlar kırdı. Dolar/TL kuru ise bir önceki kapanışın altında seyretti.

GELECEK HAFTANIN GÜNDEMİ

Gelecek hafta, ABD’de perakende satışlar, işsizlik oranı ve hazine bütçe dengesi gibi ekonomik veriler piyasaların odak noktasında olacak. Avrupa’da hizmet sektörü PMI ve Üretici Fiyat Endeksi, Asya’da ise dış ticaret dengesi verileri mercek altında olacak. Türkiye’de ise reel efektif döviz kuru, işsizlik oranı ve sanayi üretimi gibi veriler ekonomi takipçilerinin radarında yer alacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN