KARAR'ın gündeme getirdiği skandalda geri adım: Kızıl Ordu konserleri iptal

KARAR'ın gündeme getirdiği skandalda geri adım: Kızıl Ordu konserleri iptal

Rus Kızıl Ordu Korosu’nun, Kırım ve Kafkas halklarının matem günleri olan 18 Mayıs ve 21 Mayıs tarihlerinde Türkiye’de yapmayı planladığı provokatif konserler kamuoyundan gelen yoğun tepkilerin ardından iptal edildi.

MERVE ŞİŞMAN

Rus Kızıl Ordu Korosu’nun Kırım ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümü olan 18 Mayıs ve 21 Mayıs tarihlerinde, Bursa ve Antalya’da gerçekleştirmeyi planladığı konserler tepkiler üzerine iptal edildi.
İlk kez KARAR’ın gündeme getirdiği skandal başta Kırım Tatar ve Kafkas Çerkes kuruluşları olmak üzere sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Kırım’da, Kuzey Kafkasya’da, Azerbaycan’da son iki yüzyıl boyunca işlenmiş olan sayısız katliam ve etnik temizlik suçlarının faili olarak milli hafızalarda silinmez izler bırakmış olan Rus ordusunun Kırım Tatarlarının ve Çerkeslerin matem günlerinde Türkiye’de konser verme girişimi provokasyon olarak değerlendirildi. Tatarlar ile Çerkeslerin Türk milli varlığının asli unsurları olduğu hatırlatılarak provokasyon girişiminin birden fazla amaç güdülerek planlandığı yorumları yapıldı. Skandal girişim Türkiye’ye yönelik bir aşağılama olarak nitelendirildi.

Skandalın ortaya çıkmasının ardından Kırım Tatarları milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Türkiye’ye gelerek Ankara’da bir dizi görüşmede bulundu. Ankara’ya geldiği gün Karar’a açıklama yapan Kırımoğlu “Bu konuyu Tayyip Erdoğan ile görüşmek için geldim” dedi.

Kamuoyundan yükselen “Bu ayıbı durdurun” çağrıları bir hafta dolmadan karşılık buldu. Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarını ve Çerkesleri hedef alan provokasyon konseri iptal edildi.

KARAR'a açıklama yapan organizasyon firması Isf Sanat’ın yetkilileri18 Mayıs Bursa ve 21 Mayıs Antalya konserlerinin iptal edildiğini bildirdi. Yapılan görüşmenin ardından sosyal medyadan da paylaşım yapan İsf Sanat, konserlerin “teknik nedenlerden dolayı” ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.
Yoğun kamuoyu baskısı üzerine gerçekleşen iptal “Sonunda sağduyu kazandı” yorumlarıyla değerlendirildi.

KARAR'a bilgi veren kaynaklar kamuoyu baskısı karşısında zor durumda kalan hükümetin Rusya ile diplomatik bir sorun da yaşamak istemediği için iptal kararını organizasyon şirketine bırakmayı uygun gördüğünü belirttiler.

Kızıl Ordu Korosu’nun Bursa ve Antalya konserleri ilk etapta iptal edilirken, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere diğer şehirlerdeki konserler için de iptal kararlarının peyderpey açıklanacağı öğrenildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN