BM verileri açıkladı: Yunan adalarına göçmen akını

BM verileri açıkladı: Yunan adalarına göçmen akını

BM verilerine göre, Yunanistan'ın Girit ve Gavdos adaları göçmen akınına uğradı. Özellikle Libya'dan gelen göçmen teknelerinde bu yıl büyük bir artış görüldü. Yunanistan Göç Bakanı Dimitri Kairidis "Bu benzeri görülmemiş bir durum. Rakamlar küçük ama bizi rahatsız eden bir ivme gösteriyor" dedi.

BM verilerine göre, Yunanistan'ın Girit ve Gavdos adaları kıyılarına bu yıl Libya'dan gelen göçmen teknelerinde büyük bir artış görüldü.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR'a göre bu yıl adalara bin 75'ten fazla göçmen geldi. Bu rakamın 2023 yılına göre 860 kişiden fazla olduğu belirtildi.

Reuters’ta yer alan habere göre Yunanistan, 2015'te yaklaşık 1 milyon insanın adalara ayak basması ve benzeri görülmemiş bir insani krize yol açmasından bu yana Orta Doğu, Afrika ve Asya'dan gelen göçmen ve mülteciler için Avrupa Birliği'ne açılan tercih edilen bir kapı oldu. Ancak binlerce kişi adalara varamadan denizde öldü.

'BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR DURUM'

Yunanistan Göç Bakanı Dimitri Kairidis bugün yerel bir televizyon kanalına "Bu benzeri görülmemiş bir durum. Rakamlar küçük ama bizi rahatsız eden bir ivme gösteriyor" dedi.

Gavdos Belediye Başkanı Lilian Stefanaki Reuters'e, hafta sonundan bu yana neredeyse her gün düzinelerce insanı taşıyan teknelerin geldiğini söyledi. Şu anda adada yaklaşık 63 göçmen Girit'e nakledilmeyi bekliyor.

Ancak Gavdos ve Girit'te göçmen tesisleri yok. Yeni gelenler Gavdos'ta terk edilmiş bir binada ya da Girit'te kullanılmayan çocuk kamplarında barınıyor. Girit'te varlığı bulunmayan BMMYK, uyku tulumları ve hijyen kitleri de dahil olmak üzere malzeme gönderdi.

'YETERLİ MALZEMEMİZ YOK'

Belediye Başkanı Stefanaki, "Bu bizim için büyük bir yük. Biz küçük bir adayız, malzememiz yok. Yiyecek büyük bir sorun. Maddi durumumuz sınırlı" dedi.

UNHCR Yunanistan Sözcüsü Stella Nanou, "Libya'dan Girit ve Gavdos'a seyahat eden teknelerin çoğunun kazara sapmak yerine doğrudan Yunanistan'a gittiği görülüyor" dedi ve bunun yerleşik bir rota haline gelip gelmeyeceğinin de yakında belli olacağını ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN