İngiltere'de seçim öncesi rahatlama: Ekonomi büyüyor

İngiltere'de seçim öncesi rahatlama: Ekonomi büyüyor

İngiltere ekonomisinin 2023'ün ikinci yarısında sığ bir durgunluğa girmesinin ardından Ocak ayında büyümeye geri döndüğü ortaya çıktı. Bu durum beklenen seçim öncesi rahatlama olarak yorumlandı.

Resmi veriler, İngiltere ekonomisinin 2023'ün ikinci yarısında sığ bir durgunluğa girmesinin ardından Ocak ayında büyümeye geri döndüğünü ve bu yıl beklenen seçimler öncesinde Başbakan Rishi Sunak'a bir miktar rahatlama sağladığını gösterdi.

Reuters’ta yer alan habere göre Gayri safi yurt içi hasıla ekonomistlerin Reuters anketindeki beklentilerine uygun olarak, Aralık ayındaki yüzde 0,1'lik düşüşün ardından perakende ve konut inşaatındaki toparlanmanın etkisiyle aylık yüzde 0,2 arttı.

'EKONOMİ OCAK AYINDA TOPARLANDI'

Ulusal İstatistik Ofisi Direktörü Liz McKeown, "Ekonomi Ocak ayında perakende ve toptan satıştaki güçlü büyümeyle toparlandı. İnşaat alanında geçen yılın büyük bölümünde durgun olan inşaatçılarının etkin bir ay geçirmesiyle iyi performans görüldü" dedi.

Ancak ekonominin durgunluk içinde olup olmadığını kesin olarak bilmek için henüz çok erken. GSYİH, 2023'ün son çeyreğinde yüzde 0,3 ve bir önceki çeyrekte ise yüzde 0,1 oranında küçüldü; bu, Avrupa'da yaygın olarak kullanılan durgunluğun teknik tanımını karşıladı.

İngiltere ekonomisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden kaynaklanan enerji ithalatı maliyetlerindeki artış ve son zamanlarda İngiltere Merkez Bankası'nın yüksek faiz oranları nedeniyle Covid-19 salgınının ardından ilk toparlanmasından bu yana çok yavaşladı.

Ancak Ocak ayında enflasyonun, geçen yılın büyük bölümündeki yüzde 4 seviyesinde olması ve yakın zamanda yüzde 2 hedefine döneceğinin tahmin edilmesiyle, hanehalkı harcamaları üzerindeki baskı hafifliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN