Hollandalı ırkçı lider hükümeti kuramadı: Geert Wilders başbakan olmayacak

Hollandalı ırkçı lider hükümeti kuramadı: Geert Wilders başbakan olmayacak

Hollanda'da seçimi kazanan aşırı sağcı Geert Wilders, koalisyon görüşmelerindeki anlaşmazlık nedeniyle başbakan olmayacağını açıkladı. Geçtiğimiz Kasım ayından bu yana koalisyon çalışmalarının devam ettiği ülkede Wilders, sağcı bir koalisyon kurma şansını arttırmak amacıyla başbakan olmaktan vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

Hollanda Başbakanlık seçimlerinde şok edici bir zafer kazanan aşırı sağcı politikacı Geert Wilders dün yaptığı açıklamada, sağcı bir koalisyon kurma şansını arttırmak amacıyla başbakan olmaktan vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi. Wilders, Kasım ayındaki seçim zaferinden bu yana koalisyon müzakerelerinin merkezinde yer aldı.

The New York Times'ta yer alan habere göre kendisinin bir sonraki başbakan olması artık pek olası olmasa da diğer partiler 2012'den beri yürürlükte olan bir tabuyu yıkmış oldular: Wilders'in Özgürlük Partisi ile bir şekilde hükümet kurmanın bir yolunu bulmak zorunda kalacaklar.

TÜM PARTİLER WİLDERS'I DESTEKLEMİYOR

Wilders sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Ancak koalisyondaki tüm partiler bunu desteklerse başbakan olabilirim. Durum böyle değil" diye yazdı. Wilders'in bu hamlesi, Batı Avrupa'nın en liberal demokrasilerinden biri olarak kabul edilen Hollanda'da sağcı bir koalisyon ihtimalini arttırıyor.

Bu ittifak muhtemelen ülkenin en büyük partilerinin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu oluşturup bir koalisyon üzerinde anlaştıkları ve ardından birlikte yönetmeye başladıkları geleneksel bir çoğunluk koalisyonu olmayacak.

Wilders, son 13 yıldır ülkeyi yöneten merkez sağ parti Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi, çiftçi yanlısı popülist bir parti olan Çiftçi Yurttaş Hareketi ve yeni bir merkez parti olan Yeni Sosyal Sözleşme ile hükümet kurma müzakereleri yürütüyordu. Bu dört parti birlikte Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmelerini sağlayan 88 sandalyeye rahatlıkla sahip ancak parti liderleri Wilders'in liderliği altında birlikte çalışmanın bir yolu üzerinde anlaşamadılar.

ÜLKENİN BAŞBAKANI KİM OLACAK?

NYT'ye göre Hollanda'nın yeni başbakanının kim olacağını bilmek için henüz çok erken, ancak bu kişi sağcı bir gündemi ilerletecek deneyimli bir eski politikacı olabilir.

Wilders, Temsilciler Meclisi'nde partisinin lideri olarak görev yapmaya devam edecek. Bir sonraki hükümetin kurulmasına ilişkin müzakereler gelecek haftalarda ve aylarda devam edecek.

İSLAM KARŞITI AÇIKLAMALARI GÜNDEM OLMUŞTU

Irkçı lider Wilders, sosyal medya hesabından Hollanda İstatistik Kurumunca (CBS) yayımlanan 2021'in mülteci istatistiklerini aktaran bir haberin altına, "Ülkemizi sömürüp evlerimizi, paralarımızı alıyorlar. Daha fazla İslam, daha fazla sorun. Çünkü hükümet şans arayanlara (sığınmacılara ve mültecilere) sınırlarımızı kapatmayı reddediyor" yazısını paylaşmıştı.

Wilders, Müslüman ülkelerden göçü sona erdirmek, başörtüsünü vergilendirmek ve Kuran'ı yasaklamak istediğini söylemişti. Ayrıca Faslı göçmenleri pislik olarak nitelendirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN