Avrupa'nın en büyük toplu mezarı: 17. yüzyıldan 8 farklı veba çukuru

Avrupa'nın en büyük toplu mezarı: 17. yüzyıldan 8 farklı veba çukuru

Nürnberg şehrinin merkezinde yaklaşık bin iskeletin bulunduğu bir toplu mezarın keşfi Almanya'da gündeme oturdu. Mezarlıkta bulunan cesetlerin, 17. yüzyılda meydana gelen veba salgını sırasında ölen insanlara ait olduğu tahmin ediliyor. Tahminlere göre; mezarda en az bin 500 kişinin cesedi bulunuyor.

Almanya'nın Nürnberg kentinde yapılan bir keşif, Avrupa'nın en büyük toplu mezarını gün yüzüne çıkardı. Uzmanlar, Nürnberg'deki alanda, Avrupa nüfusunun yüzde 60'ını öldüren 'hıyarcıklı veba' salgınından sonra en az bin 500 kişinin cesedine rastladı.

Avrupa'nın en büyük toplu mezarı bulundu

17. yüzyılın ilk yarısında yaşanan ve büyük bir felakete yol açan hıyarcıklı veba salgınına bağlı olarak, binlerce insanın acı dolu ölümleri bu keşfin arka planını oluşturuyor. Salgın döneminde etkilenenlerin yaşadığı korkunç semptomlar arasında yüksek ateş, titreme, kusma, baş ağrısı ve deliryum gibi belirtiler yer alıyordu. Ancak en dikkat çekici belirtilerden biri ise süpüratif hıyarcıkların ortaya çıkmasıydı.
Nürnberg Miras Koruma Dairesi'nden Melanie Langbein, yürütülen araştırmalar sonucunda sekiz farklı veba çukurunun tespit edildiğini açıkladı.

Avrupa'nın en büyük toplu mezarı bulundu - 1

BAZI CESETLER GİYSİLERLE GÖMÜLMÜŞ

CNN'de yer alan habere göre; cesetlerin bazılarının gömülürken giysiler içine ya da kumaşlara sarıldığı ancak genellikle mezar alanına sıkıştırıldığı belirtildi. Bu durum, ölümcül hastalığın hızla yayılması ve yüksek ölüm oranının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Avrupa'nın en büyük toplu mezarı bulundu - 2Fotoğraflar: In Terra Veritas

2 BİNDEN FAZLA İSKELET OLABİLİR

Nürnberg'de bir huzurevi inşaatı öncesinde yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılan cesetler, uzmanlar tarafından büyük bir dikkatle incelenmeye devam ediyor. Araştırmacılar, burada 2 binden fazla iskelet olabileceğini düşünüyor ve bu keşfin, Avrupa'nın en büyük toplu mezarını oluşturabileceğini belirtiyor.

Kazıyı yürüten arkeolog Julian Decker, "Bu alanda mezarların olduğunu varsayacak hiçbir belirti yoktu. Ben kişisel olarak sayının 2 bin veya daha fazla olmasını bekliyorum, bu da burayı Avrupa'nın en büyük toplu mezarı yapıyor" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN