Yıllar sonra Elazığ’da oltaya takıldı! Fiyatı tam 2 milyon lira: Dinozorlar döneminden kalan o türü almak için sıraya giriyorlar

Yıllar sonra Elazığ’da oltaya takıldı! Fiyatı tam 2 milyon lira: Dinozorlar döneminden kalan o türü almak için sıraya giriyorlar

Elazığ’da balıkçılar herkesi şaşırtan bir durumla karşı karşıya. Keban Baraj Gölü’nde balık tutmaya giden balıkçıların oltasına dinozorlar döneminden kalan o balık türü takıldı. Havyarının fiyatı 2 milyon lira olan o tür uzun yıllar sonra tekrar ortaya çıktı…

Dinozorlar döneminden günümüze kalan ve nadir görülen Sibirya Mersin balığı, Elazığ Keban Baraj Gölü’nde bir balıkçının ağına takıldı. 4 kilo ağırlığa sahip olan balığı hayretle izleyen balıkçılar, tezgaha getirerek satışa koydu.

100 yıl hayatta kalmayı başaran ve ağırlığının yüzde 10’u kadar havyarı bulunan balık türü, yalnızca Kızıldeniz ile az tuzlu sularda yetişebiliyor. Elazığ’da balıkçılara nasip olan Mersin balığının havyarı ise 2 milyon dolar ediyor.

sibirya-mersin-baligi-1.jpg

SON 5 YILDIR GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Tezgaha yerleşen Mersin balığı ve genel balık tüketimiyle ilgili konuşan balıkçı esnafından Ramazan Erdoğan, "Malum soğuk havalar başladı. Omega ve diğer vitaminler için, vücudun bağışıklık kazanması için balık tüketmek şart. Sağlık için haftada en az iki defa balık yesinler. Havyarı yaban mersinine benzediği için Mersin balığı ismini almış. Az tuzlu suları seven bu balık, Kızıldeniz ve nehirleri sever.

sibirya-mersin-baligi-2.jpg

Elazığ’da da son 5 yılda görülmeye, üretilmeye başladı. Nesli tükenen balıklar arasında o yüzden bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Havyarı çok kıymetlidir. Uzunluğu 4 metre ve 1 buçuk tona kadar büyüyen bu balığın ağırlığının sadece yüzde 10’u kadar bir havyar üretme kapasitesine sahiptir. O yüzden havyarı çok pahalı ve çok değerlidir. Türleri 30 ile 100 yıla kadar yaşayabiliyor” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN