Maraş, Hatay, Malatya, Adıyaman'dan sonra Ordulular da diken üstünde! Fatsa Ünye Altınordu'dan kaçın: Risk yüzde 70

Maraş, Hatay, Malatya, Adıyaman'dan sonra Ordulular da diken üstünde! Fatsa Ünye Altınordu'dan kaçın: Risk yüzde 70

6 Şubat'ta yaşanan ve tüm Türkiye'yi etkileyen büyük deprem sonrasında önlem amaçlı Ordu'nun Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde bulunan 13 bin 250 binada inceleme yapıldı. Yapılan inceleme korkutan gerçeği gün yüzüne çıkarırken, binaların yarısından fazlasının deprem yönetmeliğine uygun olmadığı belirlendi. İşte, Ordu'da yapılan incelemenin detayları...

6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili alt üst eden yıkıcı deprem sonrasında Ordu'da, afete dayanıklı şehir inşa etmek amacı ile Ordu Büyükşehir Belediyesi'nce çalışmalar başlatıldı.

Belediyesi bünyesinde kurulan Afet İşleri Daire Başkanlığı, Mayıs ayında görevine başlarken il geneli bina incelemeleri de yapılmaya devam ediyor.

Ordu'nun sahil kesiminde yer alan Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde görevli 16 ekip, risk taşıyan binaları inceleme altına aldı. Toplam 13 bin 250 binada yapılan incelemeler sonucunda 9 bin 886 binanın deprem yönetmeliğine uymadığı, 204 binanın ise kiriş ve kolonlarına müdahalede bulunulduğu belirlendi. Şuan ilde bulunan binaların yüzde 20'sinde çalışmalar son bulsa da diğer yapılardaki işlemlere devam ediliyor.

yeni-proje-1-002.jpg

YÜZDE 70'İ RİSK OLUŞTURUYOR

Afet İşleri Daire Başkanı Demirhan Güzel, kentte incelenen binaların yüzde 70'inin risk oluşturduğunu söyleyerek, şu açıklamayı yaptı:

"İlimiz 3'üncü derece deprem bölgesi ve aynı zamanda da üst bölgelerimiz Mesudiye, Akkuş, Korgan bölgesi Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan geçmesi nedeniyle, şehrimizde, nasıl bir yapı stokumuzun olduğunu, binaların hangi aşamada olduğunu belirlemek için çalışma başlattık.

Şehrimizi afetlere nasıl dirençli hale getirebileceğimiz noktasında titiz bir çalışma yürüttük. Çalışmalarımıza Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinden başladık. Bu 3 ilçemizde toplam 47 bin yapı stokumuz var. Bu binaların 13 bin 250'sinde gözlemsel bir inceleme yaptık. Yaptığımız bu çalışmalarda şunu gördük; 2000 yılı öncesi yani 1998 Deprem Yönetmeliği'ne uymayan 9 bin 886 bina tespit ettik. Bu da yaklaşık yüzde 70'e tekabül etmektedir."

YAPILAN MÜDAHALELER RİSKİ ARTIRIYOR

Güzel, toplam 16 ekiple birlikte saha çalışmalarını devam ettirdiklerini söyleyerek, "Arkadaşlarımızın tespitlerinde de yine çeşitli nedenlerle içerisinde vatandaşlarımızın yaşadığı 204 binada da taşıyıcı elamanlara müdahale edildiğini gördük. Zaten 2000 yılı öncesi binalarımızın deprem yönetmeliğine uygun olmadığı, bu binalarda kirişe, kolona çeşitli şekilde müdahale edildiği zaman daha da ciddi bir risk oluşturduğunu tespit ettik" ifadelerini kullandı.

yeni-proje-2.jpg

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ BAŞLAYACAK

Kentteki binaların yüzde 20'sinde çalışmalarını tamamladıkları bilgisini veren Güzel, çalışmalar il genelinde yüzde 100 tamamlandığında kentsel dönüşüm sürecinin başlayacağını belirterek, "Toplamda şu anda yüzde 20'lik bir alanda çalışmalarımızı tamamladık. Bütün binalardaki incelemelerimiz bittiği zaman Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler'e raporlarımızı sunacağız, risk teşkil eden binalar için kentsel dönüşüm süreci başlatılacaktır." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN