Çağdaş sanatın en çok satanı 95 yaşındaki Kusama

Çağdaş sanatın en çok satanı 95 yaşındaki Kusama

95 yaşındaki Japon sanatçı Yayoi Kusama 2023’ün en çok satan çağdaş sanatçısı oldu. Geçen yıl müzayedelerde toplamda 80,9 milyon dolar kazanan Kusama, David Hockney’i geride bırakarak en çok satan çağdaş sanatçı unvanını kazandı.

SALİHA SULTAN

Sürekli değişen tabloları ve enstalasyonları ile meşhur Japon sanatçı Yayoi Kusama 2023’ün en çok satan çağdaş sanatçısı oldu. 2000’den sonra üretilen eserlere ilişkin müzayede pazarındaki trendlere odaklanan yeni Hiscox Artists Top 100 raporuna göre, geçen yıl müzayedelerde toplamda 80,9 milyon dolar kazanan 95 yaşındaki Kusayama, David Hockney’i geride bırakarak en çok satan çağdaş sanatçı unvanını kazandı.

Kusama’nın 2023’te satılan en pahalı eseri, Christie’s Hong Kong’daki müzayedede yaklaşık 10 milyon dolara satılan ‘Çiçek’ (2014) tablosu oldu. Listede Kusama’yı 50.3 milyon dolar ile Hockney, 36 milyon dolar ile de Yoshitomo Nara takip etti.

Hiscox raporu aynı zamanda müzayedelerde satılan kadın sanatçıların eserlerinin durumunu da ortaya koydu. Raporda, eserleri müzayedeye çıkan kadın sanatçı sayısında son beş yılda yüzde 179’luk bir artış görülürken, 2023’te kadın sanatçıların eserlerinin sayısında bir önceki yıla göre yüzde 21’lik bir artış görüldü. Raporda ayrıca 45 yaş altı sanatçıların eserlerinin müzayede pazarının yüzde 39’unu oluşturduğu belirtildi.

Raporda, gen sanatçılara yönelik pazarın çok canlı olduğu ancak satılan eserlerinin fiyatının düşük olduğu vurgulandı. Geçtiğimiz yıl müzayedelerde 45 yaş altında en çok satan sanatçı 20,2 milyon dolar gelir elde eden Nicolas Party olurken, onu Matthew Wong 16,5 milyon dolar ve Jadé Fadojutimi 8,5 milyon dolar ile takip etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN