Altın Lale tartışmalı film ‘Yurt’a

Altın Lale tartışmalı film ‘Yurt’a

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Ulusal Yarışma’da en iyi filme verilen Altın Lale’yi Nehir Tuna’nın yönettiği ‘Yurt’ kazanırken, en iyi yönetmen ödülü ‘Tereddüt Çizgisi’ filmiyle Selman Nacar’a gitti. En iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerinin farklı filmlere gitmesi ise tartışmaya neden oldu.

Bu yıl 17-28 Nisan tarihleri arasında 43’üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali’nde ödüller Atlas Sineması’ndaki törende sahiplerine verildi. Yaklaşık 150 filmin seyirciyle buluştuğu festival kapsamında uluslararası ve ulusal yarışmada en iyi filmler ödüllendirildi.

2023-2024 sezonunda çekilen 10 filmin yarıştığı İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma’da en iyi filme verilen Altın Lale’yi Nehir Tuna’nın yönettiği ‘Yurt’ kazandı. En İyi Yönetmen ödülü ise ‘Tereddüt Çizgisi’ filmiyle Selman Nacar’ın oldu. Altın Lale’yi alan ‘Yurt’ filmi 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi ‘Ahmet’ karakterinin, kendini İslam’a adamış ailesinin zoruyla kaldığı yurtta yaşadıklarını anlatıyor. En İyi Yönetmen Ödülü’nü alan ‘Tereddüt Çizgisi’ ise bir cinayet zanlısını savunurken kendisiyle yüzleşmek zorunda kalan bir avukatın hikâyesini konu ediyor.

Öte yandan İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma kapsamında verilen en iyi film ve en iyi yönetmen ödülünün farklı filmlere gitmesi tartışmaya neden oldu. “En iyi yönetmenin filmi en iyi film ödülünü alamıyorsa neye göre en iyi?” yorumları yapıldı. Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI de İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması kapsamında birer ödül verdi. FIPRESCI Ulusal Yarışma Ödülü’nün sahibi de ‘Tereddüt Çizgisi’ oldu.

İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma’da En İyi Özgün Müzik Ödülü’nü ‘Son Hasat’ filmiyle Doğan Duru, En İyi Kurgu Ödülü’nü ‘Bildiğin Gibi Değil’ filmiyle Naim Kanat, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü ‘Beraber’ filmiyle Nadide Argun van Uden, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü ‘Yurt’ filmiyle Florent Herry aldı. En İyi Senaryo Ödülü’nü ‘Bildiğin Gibi Değil’ filmiyle Vuslat Saraçoğlu alırken, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü de aynı filmle Alican Yücesoy ile Serdar Orçin aldı. En İyi Kadın Ödülü’nü ise ‘Tereddüt Çizgisi’ yapımıyla Tülin Özen, Japon yönetmen Koji Yakusho’nun elinden aldı. Festivalin kurucularından Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü de ‘Bildiğin Gibi Değil’ filmiyle Vuslat Saraçoğlu kazandı. Saraçoğlu ödülünü oyuncu Merve Dizdar’ın elinden aldı.

‘ÖDÜLÜMÜ ÖZGÜR FİLİSTİN İÇİN DİRENENLERE ADIYORUM’

Oyuncu Kerry Fox başkanlığındaki 43. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma jürisinde ise yönetmen Maryna Er Gorbach, kurgucu Gladys Joujou, Selanik Uluslararası Film Festivali ve Selanik Belgesel Festivali’nin artistik direktörü Orestis Andreadakis, film eleştirmeni Guy Lodge yer aldı. İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü için ‘sinemaya yeni bakışlar’ temasını izleyen 10 film yarıştı. Altın Lale’yi bu yıl, Anna Buryachkova’nın yönettiği Sonsuza Dek kazandı. ‘Sonsuza Dek’ ayrıca FIPRESCI uluslararası ödülünün de sahibi oldu. İstanbul Film Festivali Uluslararası Jüri Özel Ödülü ise Ena Sendijarevic imzalı ‘Sweet Dreams’ filmine gitti. Törene video yoluyla mesaj gönderen Sendijarevic, “Ödülümü özgür Filistin için direnen herkese adıyorum. Umarım orada ateşkes bir an önce gerçekleşir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN