Türkiye böylesini görmedi! O sektörde 3 bin firma birden battı: 100 bin kişi ekmeğinden oldu

Türkiye böylesini görmedi! O sektörde 3 bin firma birden battı: 100 bin kişi ekmeğinden oldu

Son yıllarda birçok şirket ekonomik zorluklarla mücadele ediyor. Türkiye böylesini görmedi! O sektörde öyle bir düşüş yaşandı ki 3 bin firma birden battı! Binlerce çalışanı vardı, 100 bin kişi ekmeğinden oldu...

Türkiye'de pek çok firma yüksek maliyetler ve artan ithalat nedeniyle büyük bir baskı altında. Üretici firmalar, ekonomi yönetiminden acil destek talep ediyor.

Türkiye'nin önemli sanayi kollarından biri olan ayakkabı sektörü, son yıllarda karşılaştığı ekonomik zorluklarla mücadele ediyor. İrili ufaklı 10 bin firmadan 3 bini kepenk indirirken, istihdam kaybı 100 bine ulaştı. Dünya gazetesinde yer alan habere göre sektör, 2028 hedefi olan 2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşabilmek için ekonomi yönetiminden destek bekliyor.

KAPASİTE VE İHRACAT GERİLİYOR

resim-2024-05-06-221617264-001.png

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten'e göre, sektör son bir buçuk yılda maliyetlerde yaşanan ciddi artışlar nedeniyle kapasite kullanım oranları yüzde 50'lere kadar geriledi. 2022'de 1 milyar 310 milyon dolarlık döviz kazandıran sektör, 2023'te ihracatını adet bazında yüzde 21, değer bazında ise yüzde 3,2 düşürerek 1 milyar 269 milyon dolar gelir elde etti.

YÜKSEK MALİYET VE İTHALAT BASKISI

Döviz kuru sabitlenmesinin yerli üretimi zorlaştırdığını ve ithalatı cazip hale getirdiğini belirten İçten, Türkiye'de üretilen aynı kalitedeki ürünlerin Vietnam'da daha ucuza mal edildiğine dikkat çekti. Ayrıca, yıllık 200 milyon çifte ulaşan 'çakma' ayakkabı üretiminin yerli markalara büyük zararlar verdiğini vurguladı.

resim-2024-05-06-221749002.png

ACİL DESTEK ÇAĞRISI

İçten, sektörün ayakta kalabilmesi için SGK primi, elektrik ve doğalgaz faturaları ile vergilerde indirim yapılmasını, zorlu sürecin atlatılması için kısa çalışma ödeneğine benzer desteklerin sunulmasını talep etti. Ayrıca, ithalat üzerindeki korumacı vergilerin gözden geçirilmesi ve yurt içi üretimi teşvik edici önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN