Afşin Hatipoğlu: Sinan Ateş cinayeti aydınlatılmadan Türkiye'de milliyetçi ittifak kurulamaz, bu bir Kerbela'dır

KARAR TV'de konuşan Avukat Afşin Hatipoğlu, 'Bu işi sorgulamak lazım, hatasının üzerine gitmek gerekiyor. Bu iş, gelecekte herkesi bağlıyor. Mesela bugün, milliyetçi ittifaktan bahsediyorlar. Burada net şekilde söylüyorum, Sinan Ateş cinayeti her yönüyle aydınlatılmadan Türkiye’de milliyetçi bir cephe, milliyetçi bir ittifak kurulamaz. Bu bir Kerbela'dır, bu bir milattır' dedi.

MUSTAFA SİVİŞ | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un yorumuyla ekranlara gelen Bi' Karar Ver programına konuk olan Avukat Afşin Hatipoğlu, Sinan Ateş cinayeti davasında hazırlanan iddianameyi değerlendirdi. söz konusu iddianamenin detaylı bir olay örgüsüne sahip olmadığını vurgulayan Hatipoğlu, cinayet nedenin ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Afşin Hatipoğlu, 'Bu işi sorgulamak lazım, hatasının üzerine gitmek gerekiyor. Bu iş, gelecekte herkesi bağlıyor. Mesela bugün, milliyetçi ittifaktan bahsediyorlar. Burada net şekilde söylüyorum, Sinan Ateş cinayeti her yönüyle aydınlatılmadan Türkiye’de milliyetçi bir cephe, milliyetçi bir ittifak kurulamaz. Net, yok şu parti bununla bir araya gelecek yok şöyle olacak. En fazla Zafer Partisi ile İYİ Parti beraber bir seçim ittifakı yaparsa belki yapar. Onun dışında MHP’yi de içine alacak şekilde bir yapı, MHP’ye tekrar dönüş, milliyetçi yapı mümkün değil, bakın bu mümkün değil. Sinan Ateş cinayeti aydınlatılmadan Türkiye’de milliyetçiler tek çatı altında toplanamaz. Bu bir Kerbela’dır, bu bir milattır' şeklinde konuştu.

'BU CİNAYET NEDEN İŞLENDİ ORTAYA ÇIKMALI'

'Sinan Ateş cinayetini iddianamesinin uzun olmasının nedeni, ifadelerin peşi sıra yapıştırılarak bir sayfa işgal etmesiyle ilgili. Yoksa iddianamenin içerisinde olay örgüsü yok, bu nedenle uzamamış yani. Tamamen ifadelerin matbu olarak yapıştırılmasından dolayı bir uzunluk söz konusu, şüpheli ifadelerinin birkaç defa alınması nedeniyle de bir şişkinlik meydana gelmiş. İddianame yazma usulü ve neleri içermesi gerektiği CMK kapsamında yer alıyor. Ve onun ilgili ceza mahkemeleri ve ceza dairesi olarak Yargıtay’ın bütün kararlarından olması gereken hususlar yazar. Yani bir savcılık makamının iddianameyi nasıl yazacağı bellidir. Bu hangi dava olursa olsun iddianamenin husus ve esasları bellidir. Öncelikle manevi unsurun ortaya çıkartılması gerekiyor. Bu cinayet neden işlendi ve şüpheliler arasındaki örüntü nedir? Yani bu kişiler orada neden bir araya geldiler ve nasıl bir amaç güttüler gibi bir sıra sorunun cevabı aranır ki bu sayede olay örgüsü ortaya çıksın.'

'İddianame bir motosikletin satın alınmasıyla başlıyor ve cinayete kadar varıyor. Peki, o kişiler hangi amaçlarla oradaydılar? Tetikçiyi, polis unvanı ile Ankara’ya taşıyan ve orada bunlara yardım yataklık yapan, sonrasında saldırıyı gerçekleştirenleri olay yerinden uzaklaştıran bu kişilerin amacı neydi? Bunların cevaplanması lazım. Organizasyon ne, bunu ortaya çıkarmak gerekiyor. Tolgahan Demirbaş ve Doğukan Çep, azmettirici olarak iddianameye yerleştiriliyor ama onlar bunu reddediyor. Peki bunlar hangi kasıtla Eray Özyağcı’yı azmettirdi? Azmettirmek bir iradedir, bir suça iten felsefe ve düşüncedir. Siz bu düşünce ve felsefeyi, iddianamede ispat etmelisiniz. Mesela her hukuki eylem ve söylem kesinlikle gerekçelendirilmeli. Gerekçesiz olmaz. Bu iş bu şekilde ortaya çıkmaz, ümitli olamıyoruz. Ne olacak merakla bekliyoruz. Bunlar siyaseten ve hukuken sağlıklı işler değildir, cinayeti örtbas etmenin kimseye faydası olmaz. Bu işler, doğruya giden işler değildir. Yarı yürüyen bir sistemle yargılama olmaz, tereddüt olmamalı.'

'ERDOĞAN İKTİDARI HESAP VERMELİ'

Sinan Ateş cinayeti davası iddianamesine ilişkin bir açıklama da Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt'tan geldi. Yaşanan suikasta dair gerçeklerin aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Enginyurt, bu konuda Erdoğan ve iktidarını sorumlu tuttu.

Enginyurt, '2 Evlat babası, bir akademisyen, Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yapmış bir vatan evladı, torbacılar, hırsızlar, uyuşturucu müptelası insanlar tarafından öldürülüyorsa bu ülkede cinayetin hesabını vermesi gereken tek sorumlu iktidardır. Recep Tayyip Erdoğan, bu cinayetin hesabını vermeli. Ama topu taca atıyor. Muhtemelen Cumhur İttifakı devam etsin diye bunu yapıyor. Bu ülkede sadece Sinan Ateş değil, Şanlıurfa’da Emine Şenyaşar var, iki oğlu ve eşi acımasızca öldürüldü. O kadıncağız hala adalet nöbeti tutuyor. Erdoğan ise o kadını mahkemeye veriyor. Şimdi, böyle bir Cumhurbaşkanı’ndan adalet beklenir mi' ifadelerini kullandı.