Şimşek: Cari açıktaki düşüş OVP'nin çalıştığını gösteriyor

Şimşek: Cari açıktaki düşüş OVP'nin çalıştığını gösteriyor

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, cari açık 2024 Ocak'ta 2,52 milyar dolar seviyesine revize edilen cari açık şubatta 3,27 milyar dolar oldu. Açıklanan verileri değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dezenflasyon için uyguladığımız politikaların etkisi ile bu düşüşün önümüzdeki aylarda kademeli olarak devam etmesini bekliyoruz. Bu eğilim yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5’in altında gerçekleşebileceğine işaret ediyor." dedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, cari açık Ocak ayında 3 milyar 265 milyon dolar oldu.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, şubatta 4 milyar 751 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı girişler 2 milyar 381 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 1 milyar 957 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari işlemler verisine ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu ve cari açığın şubatta geçen yıla göre 5,8 milyar dolar düştüğünü belirtti.

Cari açıktaki düşüşün orta vadeli programın çalıştığını gösterdiğini belirten Şimşek, "Dezenflasyon için uyguladığımız politikaların etkisi ile bu düşüşün önümüzdeki aylarda kademeli olarak devam etmesini bekliyoruz. Bu eğilim yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5’in altında gerçekleşebileceğine işaret ediyor." dedi.

Şimşek'in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

"Cari açık şubatta beklentilerin altında gerçekleşti ve geçen yıla göre 5,8 milyar dolar düştü.

2023 yılı mayıs ayı zirvesine göre yıllık 28,3 milyar dolar iyileşme gerçekleşti.

Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor.

Dezenflasyon için uyguladığımız politikaların etkisi ile bu düşüşün önümüzdeki aylarda kademeli olarak devam etmesini bekliyoruz.

Bu eğilim yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5’in altında gerçekleşebileceğine işaret ediyor.

Cari açıktaki azalma döviz rezervi birikimine destek olurken, makro finansal istikrar kanalıyla da dezenflasyona destek olacak."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN