BM: Sudan'daki etnik çatışmalarda 15 bin kişi öldü

BM: Sudan'daki etnik çatışmalarda 15 bin kişi öldü

Birleşmiş Milletler geçtiğimiz yıl Sudan'ın Batı Darfur bölgesinde Hızlı Destek Güçleri (RSF) ve müttefik Arap milisleri tarafından gerçekleştirilen etnik şiddetin bilançosuna dair rapor yayınladı. BM'ye göre çıkan etnik çatışmalarda 10 bin ila 15 bin arasında kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler'e göre, geçtiğimiz yıl Sudan'ın Batı Darfur bölgesindeki bir şehirde Hızlı Destek Güçleri (RSF) ve müttefik Arap milisleri tarafından gerçekleştirilen etnik çatışmalarda 10 bin ila 15 bin arasında kişi öldürüldü

Reuters'ta yer alan habere göre, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan raporda bağımsız BM yaptırım gözlemcileri, El Geneina'daki ölü sayısını istihbarat kaynaklarına bağladı.

Gözlemciler ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri'nin Kuzey Çad'daki RSF'ye 'haftada birkaç kez' askeri destek sağladığı yönündeki suçlamaları da "inandırıcı" olarak nitelendirdi. Sudanlı üst düzey bir general geçtiğimiz Kasım ayında BAE'yi RSF savaş çabalarını desteklemekle suçlamıştı.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENDİ

Gözlemcilere yazdığı bir mektupta BAE, savaştan kaçan Sudanlılara yardım etmek için 122 uçağın Amdjarass'a insani yardım ulaştırdığını söyledi. Birleşmiş Milletler, yaklaşık 500 bin kişinin Sudan'dan Amdjarass bölgesinin birkaç yüz kilometre güneyindeki Doğu Çad'a kaçtığını söylüyor.

Gözlemciler, geçtiğimiz yılın Nisan ve Haziran ayları arasında El Geneina'nın "yoğun şiddete" maruz kaldığını yazdı. RSF'yi ve müttefiklerini "savaş suçu ve insanlığa karşı suç teşkil edebilecek" saldırılarda etnik Afrika Masalit kabilesini hedef almakla suçladı.

RSF daha önce suçlamaları reddetmiş ve olaya karıştığı tespit edilen tüm askerlerinin adaletle karşı karşıya kalacağını söylemişti.

Yaptırım gözlemcileri 15 üyeli Güvenlik Konseyi'ne sundukları yıllık raporda, "Saldırılar RSF ve müttefik Arap milisleri tarafından planlandı, koordine edildi ve gerçekleştirildi" diye yazdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN