'Ölüm madeni'nde yine kaza: Toprak altındaki tüm işçiler kurtarıldı

Elazığ’ın Palu ilçesinde bir krom maden ocağında göçük meydana geldi. Yapılan ilk belirlemelere göre dört işçi toprak altında kaldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çalışmalarla birlikte dört kişinin de kurtarıldığı bildirildi. Aynı madende 2021 yılında iki işçinin vagondan düşerek, 2023 yılında ise bir işçinin göçüğün altında kalarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonucu bir göçük oluşmuş ve 9 işçi kaybolmuştu. Ancak heyelan riski nedeniyle arama çalışmalarına ara verilmişti. Erzincan'daki olayın sıcaklığı yerini korurken, bir kötü haber de Elazığ'dan geldi.

MADENDE GÖÇÜK

Elazığ'ın Palu ilçesinde bir krom maden ocağında göçük meydana geldi. Şu ana kadar yapılan incelemelerde ilk olarak dört işçinin toprak altında kaldığı belirlenirken işçilerin hepsinin kurtarıldığı açıklandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sosyal medya hesabından son durumu paylaşırken, olayla ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya platformu X hesabından yapılan paylaşımda, göçüğün Palu'ya bağlı Kayaönü köyü yakınlarındaki bir krom madeni ocağında sabah 10.00 sularında meydana geldiği belirtildi.

Madenin, Polay Madencilik'e ait olduğu ve ilk aşamada 4 madencinin göçükten etkilendiğinin kaydedildiği paylaşımda, bir madencinin kendi imkanlarıyla göçükten çıktığı aktarıldı.

Paylaşımda, "Olay yerine intikal eden arama kurtarma ekipleri, diğer 3 işçimizi de kurtarmıştır. Olayda bir işçimiz yaralanırken diğer işçilerin sağlık durumları iyidir. Konuyla ilgili inceleme başlatılmıştır. Göçükten etkilenen tüm işçi kardeşlerimize acil şifalar dileriz" denildi.

8749424.jpg

VALİDEN İLK AÇIKLAMA

Elazığ Valisi Ömer Toraman, ilk yaptığı açıklamada saat 10.00 sıralarında Palu ilçesi Kayaönü köyü civarında krom madenine ait bir işletmede göçük meydana geldiği ihbarının alındığını, ekiplerin hızla olay yerine intikal ettiğini söyledi.

8749494.jpg

Vali Toraman, saat 11.00 sıralarında yaptığı açıklamada, "Arama kurtarma faaliyetleri süratle başladı. İlk etapta bir işçimiz kurtarıldı. Biraz önce de ikinci işçimizin kurtarıldığı haberini aldık. Şu anda göçük altında 2 işçinin kaldığını değerlendiriyoruz. Onlara da ulaşmak için arama kurtarma ekiplerimiz yoğun şekilde faaliyetlerini sürdürüyorlar" dedi.

8749495.jpg

EKİPLER BÖLGEYE YÖNLENDİRİLDİ

Olayın ardından AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık ve güvenlik güçleri bölgeye yönlendirildi.

elazig.jpg

AYNI MADENDE HEM KAZA HEM GÖÇÜK MEYDANA GELMİŞTİ

T24'te yer alan bilgiye göre; Elazığ'da krom madeninde, 2021 yılının şubat ayında çalışan kuzenler Salih Yıldırım (29) ve Adem Yıldız (30), asansör olarak kullanılan vagondan indikleri sırada, vagonun vincindeki demir parçasının kopması sonucu yaklaşık 25 metrelik bir yükseklikten düşmüşlerdi.

İş arkadaşlarının hemen bildirmesi üzerine sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi ve işçilere ilk müdahaleleri yapıldı. Ancak, kaldırıldıkları hastanede ne yazık ki hayatlarını kaybettiler.

2023 yılında ise aynı madende benzer bir olay meydana geldi. Haziran ayında sabah saatlerinde patlamayla birlikte göçük oluştu ve 2 maden işçisi göçük altında kaldı. Olayın hemen ardından bölgeye AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri yönlendirildi. İşçiler, ekiplerin yoğun çalışması sonucu göçük altından çıkarıldı. Ancak, işçilerden Remzi Tahtacı, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

AFAD: GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ

AFAD'dan yapılan açıklamada ise maden ocağındaki göçüğün Palu ilçesinde değil Alacakaya ilçesinde olduğu ifade edilerek, "Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Elazığ ilimiz Alacakaya bölgesinde bir maden ocağında göçük meydana gelmiş olup ilk belirlemelere göre 3 maden işçisinin göçük altında kaldığı bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine AFAD, İtfaiye, Jandarma ve 112 Acil Sağlık Ekipleri sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz"

CHP'Lİ İSİMDEN TEPKİ

CHP Denizli Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca da sosyal medya hesabından son zamanlarda artış gösteren maden göçükleriyle ilgili tepkili bir paylaşımda bulundu. Karaca, paylaşımında, "Çöküş… Memleket çöküyor… İliç, Elazığ ve benzeri onlarcası… Hiçbiri bugün olmadı.

Memleketin sonsuz görünen kaynaklarının sömürü ve servet elde etmek için uzun süreli sermaye eylemlerinin ve “istikrarlı” siyasi müdahalelerin sonucu… Geleceğimiz; sermaye sahiplerinin, emperyal şirketlerin daha fazla kar hırslarına, isteklerine uyan; bu yolla kendisinin de bekasını sağlayacak iktidarın insafına terk edilmiş durumda…" ifadelerini kullandı.

İşte o paylaşım:

ekran-goruntusu-2024-02-26-131904.png

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN