Sivas'ta çiftçiler öyle bir yere ekim yaptı ki! Asıl verimin kaynağı oymuş: Bu yöntemle tüm köy parayı kırıyor

Sivas'ta çiftçiler öyle bir yere ekim yaptı ki! Asıl verimin kaynağı oymuş: Bu yöntemle tüm köy parayı kırıyor

Sivas'ta jipsli kayaçların oluşturduğu bölgeler, köylülerin yeni tarım arazisi oldu. Köylüler her sene bu arazilere ekim yaparak geçimlerini sağlıyor. İşte, görenleri şaşkına çeviren jipsli ekim alanı...

Sivas kent merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Beypınar köyü çevresindeki jipsli kayaçların oluşturduğu alanda, yağışlardan dolayı çözülme meydana gelince obruk ve dolinler oluştu. Obruk ve dolinler ise köylüler tarafından tarım arazisine dönüştürülerek değerlendirildi.

Her yıl bu alanlara ekim yapan köylüler böylelikle geçimlerini sağlıyor. Yalnızca tahıl tarımı için uygun olan arazilerde, şuan çiftçiler toprağı kaldırma işlemi yapıyor.

h-8-3.jpg

SADECE TAHIL ÜRETİMİ YAPILIYOR

Sivas Cumhuriyeti Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, Sivas ve çevre illerde yaygın olan jipsli arazinin yalnızca tahıl üretimi için uygun olduğunu söyledi.

h-8-2.jpg

Dr. Kartal, "Jipsin diğer karstik kayaçlardan farkına baktığımızda oluşum itibarıyla kalsiyum sülfat olduğunu görüyoruz. Bunlar suyla temasa girdiklerinde çok çabuk çözünebilme özelliğine sahiplerdir. Bu alanları, çok yoğun yağışla çözülme alanları olarak biliyoruz. Bunların bir başka özelliğine de baktığımızda, çabuk çözülme özelliğine sahip oldukları için içerisindeki kalsiyum sülfat çözünür halde sulara karışabiliyor. Bir kısmı da göl formasyonuna dönüşebilmektedir. Ancak sadece çözülme sonrasında herhangi bir ırmak ya da suya karışım gerçekleşirse, yapılan araştırmalarda patates ve pancar tarlalarında sulama yapılabiliyor" ifadelerini kullandı.

h-8-1.jpg

TAHIL ÜRETİMİ ASIL BURALARDA YAPILMALI

Bölgenin neredeyse tamamının tahıl tarımına elverişli olduğunu söyleyen Dr. Kartal, "Bu kayaçlar, bir süre sonra kırmızı toprak olur. Sivas, Çankırı ve Ankara dolaylarında bu kayaçlar, dolinler içerisinde eriyerek, çok fazla birikmiş toprak unsurları meydana getirir. Bu unsurları, insanlar tarımsal faaliyetlerinde kullanabiliyor. Buradaki obruklardaki tarlaları halk bilinçli olarak ekmiyor. Çiftçi 'Buralar verimli midir' diye düşünmüyor. Sadece burası tahıl tarımına uygun sahalardır. Bu yüzden insanlar, tahıl tarımını dededen ya da babadan bir şekilde deneyimlemiş ve bu şekilde devam etmiş. Bu şekilde tarım sahasına dönüşmüş. Bunun dışında burası, jips adını verdiğimiz kayacın çözülmesiyle oluşmuş, çözülme dolinleri olarak biliniyor. Bunlar da kendi içerisinde irili, ufaklıdır. Geniş ya da küçük parseller içerisinde insanlar, burada tarımını yapabiliyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN