Ordu’nun bu tescilli lezzetini yiyen karda bile atletle geziyor! 3 günde bin bir emekle hazırlanıyor: Lezzeti sınırları aşıyor

Ordu’nun bu tescilli lezzetini yiyen karda bile atletle geziyor! 3 günde bin bir emekle hazırlanıyor: Lezzeti sınırları aşıyor

Ordu’da öyle bir lezzet hazırlanıyor ki bu tescilli lezzeti yiyen karda bile atletle geziyor. 3 günde bin bir emekle hazırlanan bu lezzeti bir kere yiyen bir daha vazgeçemiyor. İşte, Ordu’nun o meşhur tescilli lezzeti…

Ordu’nun yöresel lezzetleri arasında olan ve yapımı 3 gün süren cevizli helva kışın vücudu soba gibi sıcak tutuyor. Kentin belirli bölgelerinde yapılan ve tescilli olan helva, kışın vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

İçerisinde çöven bitkisi kökü, limon tuzu, bolca ceviz ve şeker bulunan helva yazın turistlerin kışın ise bölge halkının vazgeçilmezi oluyor.

ordu-cevizli-helva-1.jpg

YAPIMI 3 GÜN SÜRÜYOR

Ordu’da Perşembe cevizli helvası olarak bilinen helva odun ateşinde kaynatılarak 3 günde hazır hale getiriliyor. 50 yılını bu işe veren Ekrem Kuvan cevizli helva yapımıyla ilgili şunları söyledi:

Çöven maddesi mide ve bağırsak sistemine iyi geliyor. Cevizin faydaları da çok fazla. Çöven vücudu sıcak tuttuğu için seviliyor ve Ordu'da fazla tercih ediliyor. Coğrafi işaret belgeli bir ürünümüz. 3 günlük yapım aşaması var. Çöven bitkisinin kökü, şeker ve ceviz oluyor. İlk olarak çöven bitkisi kökleri kaynatılıyor, bu aşama 3 gün sürüyor. Sonra şeker ağda haline getiriliyor ve özel bakır tavalarda çövenle birleştirip köpük haline getiriliyor. Sonra vurarak karıştırılıyor. Odun ateşinde pişiriyoruz. Sıcak tutma özelliği olduğu için kış aylarında daha fazla talep görüyor. Bir seneye yakın dayanabiliyor. Helvayı ilk defa tadanlar beğendiğini söylüyor, sürekli tüketenler de hem lezzetini seviyor hem de sıcak tutma özelliğine dikkat çekiyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN