Geçen yıl 70 liraydı bu yıl 10 lira! 'Kiraz da girdi maliyetleri artarken çiftçi kazancı daralıyor'

Geçen yıl 70 liraydı bu yıl 10 lira! 'Kiraz da girdi maliyetleri artarken çiftçi kazancı daralıyor'

Napolyon kirazların geçen yıl 70 liraya kadar tüccar alırken bu yıl maliyetinin altında 10 liraya tüccarın aldığını belirten CHP'li Ömer Fethi Gürer, "Bölgede üretilen kiraz tüccar gelmemesi nedeniyle 10 liradan alıcı buluyor" dedi. Elde edilen bilgilere göre girdi maliyetleri artarken çiftçi kazancı daralıyor.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım,Orman ve Köyişleri komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçileri ziyaret ederek, tarımsal üretim alanlarında yaşanan sorunları gözlemledi. CHP'li vekil, Rusya ve Ukranya arasında devam eden şavaş ve Dünyada yaşanan kuraklığın bölgesel etkisine dikkat çekti.

Gürer, artış eğilimde olan başta gübre ve akaryakıt olmak üzere girdi maliyetleri artışın üretim maliyetinden rafta ürüne kadar yansıması olacağını vurguladı. Rusya-Ukrayna arasında yaşanan tahıl koridoru krizi ile uluslararası piyasada fiyatlar artışlarının olmasının Türkiye'ye de yansıması olacağına değindi. "Pirinç, yaglı tohumlar, buğday, arpa gibi ürünlerde olası sorunlara karşı tedbirli olunması gerekir" dedi.

BAHÇE ÜRÜNLERİNDE DE SORUN

Bitkisel üretimde tarla ürünleri gibi bahçe ürünlerinde de sorun olduğuna dikkat çeken CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, "Ürün bol olduğunda tüccar üreticiyi boğuyor. Yeterince soğuk hava deposu, paketleme ve işleme tesisi olmaması hasat sonrası ürünün hemen satışını zorunlu kılıyor. Katma değerli ürüne dönüştürecek yeterli tesis yok. Her yıl farklı ürün üreticiyi zarar ettiriyor. Bu yılda kiraz üreticisi kan ağlıyor” diye konuştu.

Buğday üreticisinin TMO'dan randevu alamamasının ise üreticileri zora soktuğunu ve bu sorunun çözüme kavuşturulmaması üreticilerin hasat ettikleri buğdayı sokak ortasında TMO randevu verinceye kadar stoklamaya neden olduğu vurgulandı.

yeni-proje-12.jpg
Ömer Fethi Gürer

GEÇEN YIL 70 LİRAYDI BU YIL 10 LİRA

Çamardı ve Ulukışla ilçelerinde yetiştirilen Napolyon kirazların geçen yıl 70 liraya kadar tüccar alırken bu yıl maliyetinin altında 10 TL'ye kadar tüccar aldığını belirten Gürer, “Bölgede üretilen kiraz tüccar gelmemesi nedeniyle 10 TL'ye alıcı buluyor. Bu fiyat işçi toplama masrafını karşılamadığı için üreticiler ağaçlarını üstünde meyveleri varken kiraz ağaçlarını kesmeye başladıklarını anlattılar. Kiraz üreticileri bölgeye tüccarın gelmemesi ve kiraza kısa sürede alıcı bulunamaması durumunda da ürün çürüyecek. Bu konuda Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla bu ürünler alınıp Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde satımı gerçekleştirilmelidir.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN