Fındık bahçesine giren domuzlara Karadeniz usulü çözüm: Led lambalar, alarm sistemi ve çakar

Fındık bahçesine giren domuzlara Karadeniz usulü çözüm: Led lambalar, alarm sistemi ve çakar

Ordu'da fındık bahçesi sahibi Necdet Pala, fındık bahçesine yerleştirdiği led lambalar, alarm sistemi ve çakar lambalar sayesinde domuzları uzaklaştırıyor. 5-6 yıldır gönül rahatlığıyla fındık toplayan Pala'nın Karadenizli zekası, fındık bahçesi sahiplerine ilham veriyor.

Ordu'da fındık bahçesi sahibi Necdet Pala, fındık bahçesine yerleştirdiği yaklaşık 50 led lamba, alarm sistemi ve çakar lambalar sayesinde domuzları uzaklaştırıyor. Geçen yıllarda bahçede nöbet tutan ve aydınlatma sistemi kuran Pala, olumlu sonuç alamayınca 6 yıl önce farklı bir yöntem denedi. Bahçede bulunan led lambalar, alarm sistemi ve çakar lambalar sayesinde domuzların bahçeye zarar vermediğini belirten Pala, 5-6 yıldır gönül rahatlığıyla fındık topladığını ifade etti.

“ÇOK YOL DENEDİM AMA BUNDA ÇARE BULDUM”


59 yaşındaki Necdet Pala, geçen yıllarda lambaları sürekli yanık bıraktığını, domuzların buna zamanla alıştığını ve yanıp sönünce uzaklaştığını belirtti. Pala, “Ben domuz için bu sistemi kurdum, çok yol denedim ama bunda çare buldum. Sistemi ben tasarladım ve elektrikçi arkadaşa yaptırdım. Kabloları çektik ve sonrasında renkli lambaları bağladık. Sonrasında adaptör yaptırdım ve yanıp sönüyor. Bu şekilde domuz gelmiyor, yanıp sönmeseydi domuz yine geliyordu” şeklinde ifade etti.

oo.jpg

“SİSTEM AKŞAM ÇALIŞIYOR, SABAH KAPANIYOR”


Sistemi kendisinden başkasında görmediğini ifade eden Pala, yaklaşık altı yıldır bu sistem ile domuzların bahçeden uzaklaştığını belirterek, “Domuzlardan başka türlü kurtulma şansım yoktu. Geçmişte radyo bıraktık, havai fişek attık ve çeşitli yollar denedik ama zamanla domuz alışmıştı. Burada 50 tane led lamba var, hepsi düşük voltajla çalışıyor. Gece çalışan sistem sabah saatlerinde güneşin doğuşu ile kapanıyor” diye açıkladı.

ooo.jpg


“KARADENİZ ZEKASI İŞE YARADI”


Karadeniz zekası olarak bu sistemi kendisi düşündüğünü ve kendi yaptığı sisteme bakmaya gelenlerin çok olduğunu söyleyen Pala, “Hayrete düştüler ve beğendiler, bir de alarm sistemi var. O sistem de saat 20.00’de çalışmaya başlar, 15 dakika çalışır, 15 dakika bekler ve sabaha kadar çalışır. Gece bahçenin için yıldız gibi” şeklinde ifade etti.

oooo.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN