Edirne'de hasat heyecanı! Yerli tohumdan şaşırtan rekolte: Çiftçinin yüzü bu sezon güldü

Edirne'de hasat heyecanı! Yerli tohumdan şaşırtan rekolte: Çiftçinin yüzü bu sezon güldü

Trakya'nın neredeyse her bölgesinde bulunan ayçiçeği hasadında kuraklık ile kötü yabancı tohumdan gelen olumsuzluklar baş gösterirken, Edirne'de ata tohumundan yetiştirilen ayçiçeğinin hasadı çiftçinin yüzünü güldürdü.

Trakya'nın zengin topraklarında yetişen ayçiçeği, gıdaya erişime destek verirken bir yandan da bölge halkana ekmek kapısı oluyor.

Edirne'de başlatılan "Yerli ve Milli Hibrit Ayçiçeği Tohumu Ekilişlerinin Artırılması Projesi" kapsamında ise, yerli tohumdan üretimi yapılan ayçiçeğinin hasadı başladı. Edirne Valisi Yunus Sezer, Değirmenyeni köyünde düzenlenen tarla günü etkinliğine katılarak, gelinen dönemde tohumun milli güvenlik meselesi halini aldığını belirtti.

pzt-h-13-1.jpg

YÜZDE 15'İ EDİRNE'DE ÜRETİLİYOR

Edirne'nin yağlık ayçiçeği üretiminin yüzde 15'ini karşıladığını söyleyen Sezer, çiftçilerimize yerli ve milli tohum verilmesinin büyük önem taşıdığının da altını çizdi.

Yerli tohum desteğinin artırılması gerektiğini söyleyen Sezer, şu ifadeleri kullandı:

"Arkadaşlarımızın bize ilettiği dönüme 100, 150 kilogram alınırken yerli tohumda 200 kilograma kadar çıktığından bahsettiler. Bu oransal olarak 2 katı verim."

pzt-h-13-ic.jpg

YERLİ TOHUM ÇOK DAYANIKLI

Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, yerli ayçiçeği tohumunun köse hastalığı ile yabancı otlara çok dayanıklı olduğunu belirtti. Proje kapsamında 563 çiftçiye, 784 torba 17 bin dekarda ekim yapılması için 2.242 ile 2.259 çeşitlerinden yerli tohum dağıtıldığını söyleyen Bayazıt, sezonun çiftçilere hayırlı olması dileklerinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN