Düzce Lisesi'nde isim krizi: Adı yeniden '15 Temmuz Şehitler Lisesi' oldu

Düzce Lisesi'nde isim krizi: Adı yeniden '15 Temmuz Şehitler Lisesi' oldu

Düzce'de '15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi'nin ismi mezunların talebi üzerine Bakanlık onayıyla aslına çevrilerek 'Düzce Lisesi' yapılması krize neden oldu. İsmin değiştirilmesi '15 Temmuz şehitlerine saygısızlık' olarak tepki gördü. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in bakanlık onayını iptal ettireceğini açıklamasının ardından okulun ismi yeniden '15 Temmuz Şehitler Lisesi' oldu.

Düzce’de 1923 yılında Cedidiye Mahallesinde ortaokul olarak açılan Düzce Lisesi neredeyse bir asır boyunca öğrenci yetiştirdi. 1999 depreminde okul binası ağır hasar görerek yıkıldı. Haziran 2010 tarihinde ise Anadolu lisesine dönüştürüldü. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ise okulun ismi 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi oldu.

Eski mezunların bir asır boyunca varlığını sürdüren okulun ilk ismiyle 'Düzce Lisesi' olarak anılması için valiliğe müracaat etmesi üzerine gerekli çalışmalar yapıldı. Düzce Valiliği ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler sonucunda MEB onayıyla okulun ismi 'Düzce Lisesi' olarak değiştirildi.

toren.jpg

OKULUN TABELASI DEĞİŞTİ

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla okulun tabelası da değişti. Okulun isim değişikliği için düzenlenen törende konuşan Vali Selçuk Aslan, “Her ne kadar aynı binada olmasa da Düzce Lisesi ismi bir asrı deviren bir marka. Düzce Lisesi asırlık bir çınar, o isim yaşatılmalı mı yaşatılmalı. ’15 Temmuz Anadolu Lisesi tekrar Düzce Lisesi olsun’ teklifi bakanlığımızca kabul gördü” dedi. Konuşmanın ardından Düzce Lisesi okul tabelası öğrenciler tarafından açıldı.

tabela-degisikligi.jpg

'15 TEMMUZ' İSMİNİN KALDIRILMASI TEPKİ GÖRDÜ

Karar valiliğin sosyal medya hesabından ise, "15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi'ne tekrar 'Düzce Lisesi' adı verilmesi okul tarihine bir saygı göstergesi olmuştur. Şehrimize hayırlı olsun" ifadeleriyle duyuruldu.

110920155-duzce15temmuz.jpg

Ancak karar üzerine sosyal medyada '15 Temmuz şehitlerine saygısızlık' olarak nitelenen bu uygulamaya tepkiler yoğunlaşınca Valilik bu paylaşımını silerek yeni bir açıklama yaptı.

Valilik, 15 Temmuz şehitlerinin isminin 'Düzce 15 Temmuz Şehitleri Orta Okulu'nda yaşatıldığını belirterek, talebin Düzce Lisesi Mezunlar Derneği tarafından geldiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da 21 Eylül 2023 tarihinde onaylandığı söyledi.

Açıklamanın devamında ise, "Düzce Lisesi’nden mezun, şehrimize mal olmuş kişilerin ve kamuoyunun da beklentilerine cevap verecek şekilde Düzce Lisesi’nin adının yaşatılması yeniden değerlendirilmiş, ilimiz genelinde yapılan istişareler neticesinde bu yönde bir beklentinin olması da göz önünde bulundurularak Valiliğimiz tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gerekli çalışmanın yapılması talimatı verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

vali-aciklamasi-bakanlik-onayi.jpg

BAKAN TEKİN: ONAYI İPTAL ETTİRECEĞİM

Tv100 yazarı Fuat Uğur'a konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, isim verme süreçlerinin valiliklerin uhdesinde olduğunu belirterek “Bakanlığımızın onayı sembolik. Genelde biz karışmıyoruz. Valilik yazı göndermiş, bizim genel müdürlüğümüz ise rutin bir işlem olarak onamış. Şimdi Bakanlığa geçiyorum ve Genel Müdürlüğümüzün onayını iptal ettireceğim ve ayrıca da Vali beyle konuşacağım” dedi.

15-temmuz-lisesi.jpg

OKULUN İSMİ '15 TEMMUZ ŞEHİTLER LİSESİ OLARAK' DEĞİŞTİ

Bakan Tekin'in açıklamaları üzerine sosyal medyadan yeni bir paylaşımda bulunan Düzce Valiliği açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

7809538.jpg

"Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yüce milletimizin azim ve kararlılığı ile bastırılan alçak 15 Temmuz kalkışmasında şehadete yürüyen şehitlerimizin adları ve aziz hatıraları, 15 Temmuz Şehitleri Ortaokulumuz ile birlikte Düzce 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi’nde de yaşatılmaya devam edecektir. Bu vesile ile aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize bir kez daha şükranlarımızı sunar, şehitlerimizin yüce milletimize emanetleri olan şehit yakınlarımıza ve gazilerimize sağlık ve huzur dileriz"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN