Cemevinde gıyabında cenaze namazı krizi: Filistin halkını kullanarak Aleviliği asimile etmeye yönelik bir çalışma

Cemevinde gıyabında cenaze namazı krizi: Filistin halkını kullanarak Aleviliği asimile etmeye yönelik bir çalışma

Tunceli Cemevi Başkanı'nın cemevinde Filistin'de hayatını kaybedenler için gıyabında cenaze namazı kılınacağını duyurması tartışmaya neden oldu. Alevi kurumlarının temsilcileri bu duruma, "Filistin halkının ölülerini kullanarak Aleviliği asimile etmeye yönelik bir çalışma çok çirkin bir davranış", "Cemevlerimizi minaresiz camiye çevirmenize izin vermeyeceğiz" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, Filistin'de ölenler için bugün saat 13.00'te cemevinde gıyabi cenaze namazı kılınacağını ve basın açıklaması yapılacağını, cami ve yurt önlerinden servis kaldırılacağını duyurdu.

Alevi kurumlarının temsilcileri Alevilikte böyle bir inanç ritüelinin olmadığını belirterek bunun bir asimilasyon politikası olduğunu söyledi.

'ALEVİLİĞİ ASİMİLE ETMEYE YÖNELİK ÇİRKİN BİR DAVRANIŞ'

Artı Gerçek'ten Mehmet Menekşe'nin haberine göre, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, "Cemevi başkanının yaptığı çok çirkin bir şey. Filistin halkını, Filistin halkının ölülerini kullanarak Aleviliği asimile etmeye yönelik bir çalışma çok çirkin bir davranış. Filistin halkının acısını bahane ederek, o acıya gerçek bir tepki sunmayıp asimilasyon zihniyeti ile hareket eden bir cenah bunlar. Filistin halkı ile dayanışma gösteriyorlarsa camilerden, yurtlardan insan toplayacaklarına meydana çıksınlar Filistin siyaseti ile ilgili ikili konuşan hilafetçilere hem de iktidara karşı seslerini yükseltsinler" dedi

'CEMEVİNE CAMİ MİSYONU YÜKLEMEK İHANETTİR'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe de "Cemevlerimizi minaresiz camiye çevirmenize izin vermeyeceğiz. Filistin topraklarında süren katliam ve soykırımları perdeleyip cemevine cami misyonu yüklemek ihanettir. Alevileri Pir Sultan Abdal'ın Hacı Bektaşi Veli'nin ve cümle yol önderlerimizin yolunda bir olmaya, iri olmaya, diri olmaya çağırıyorum" diye konuştu.

'CEMEVİNİN HÜKÜMETİN POLİTİKASININ BİR ARACINA DÖNÜŞMESİ ÇOK ACI'

Eski CHP Milletvekili Hüseyin Aygün de kentte yoğun bir tepki olduğunu söyledi. Aygün, "Tunceli Cemevi'nin hükümetin politikasının bir aracına dönüşmesi çok acı bir durum. Yapılanların Alevi inanç ritüelleriyle hiçbir ilgisi yok. Alevi toplumu bunu kabul etmez. Cemevi yönetimi açık bir şekilde asimilasyon planının bir parçası olmuş. Herkes şaşkın ve tepkili. İnanç kurumlarının siyasete mesafeli olması gerekir. Ancak Tunceli Cemevi'nin yönetim Alevi nüfusa karşı adeta kullanılan bir asimilasyon merkezi gibi davranıyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN