Burada resmen in cin top oynuyor! 43 yıldır gidenin geri dönemediği 'Hayalet Köy': Terkedilme nedeni ise...

Burada resmen in cin top oynuyor! 43 yıldır gidenin geri dönemediği 'Hayalet Köy': Terkedilme nedeni ise...

Sivas Divriği'de bulunan Çobandurağı köyü 43 yıldır kimsesiz. Macera tutkunları ile doğa fotoğrafçılarından yoğun ilgi gören ve 'Hayalet Köy' olarak adlandırılan köye ulaşım ise yüksek dağlar ile kanyonların arasından sağlanıyor. Peki, geçmişi 200 yıl öncesine dayanan bu köyde neden kimse yaşamıyor? İşte cevabı...

Sivas'ın Divriği ilçesinde yer alan ve 43 yıl önce yalnızlığa terk edilen Çobandurağı köyü bakımsız kalan taş evleriyle dikkat çekiyor. Yüksek dağlar ile kanyonların arasından ulaşım sağlanan köye şimdilerde sadece macera tutkunları ile fotoğrafçılar geliyor.

burada-resmen-in-cin-top-oynuyor.jpg

TERÖR YÜZÜNDEN TERK ETTİLER

Eski ismi Kurtlarlı olan ve ilçe merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Çobandurağı köyü, 1980 yılı itibariyle boşaltılmaya başlandı. İlerleyen zamanlarda bölgede artan terör olaylarının ardından ise tamamen terk edilerek kendi haline bırakıldı.

GİDEN GERİ DÖNMÜYOR

50-60 hanenin yer aldığı ve terör yüzünden terk edilen köye aradan geçen bunca yıla rağmen kimse geri dönmedi. Köyü terk edenlerin hepsinin başka şehirlere yerleştiği öğrenildi.

burada-resmen-in-cin-top-oynuyor-1.jpg

"KORUMAYA ALINMALI"

Divriği'de tarih ve doğa fotoğrafçılığı yapan ve terk edilmiş köye gelen Yusuf Güldalı, "Köy, Erzincan sınırlarında olan yüksek dağların ve kanyonların arasında bir yerleşke. Zirvede olmasına rağmen soğuktan etkilenmemesi için güney cephe tercih edilmiş.

Bu köyün taş mimarisinin görkemli olması dikkat çekiyor. Genelde konak ağırlıklı evler mevcut. Tavan işçilikleri olan 2 katlı evlerden oluşuyor. Evler taştan yapılmış. Bunların çok büyük zengin ailelerin yaşadığı evler olduğunu düşündürüyor. Köyün altında dutluk denilen mevki var. Orası da yazlık yerleriymiş. O dönemde bölgede müthiş bir göç yaşanmış. Burada 50-60 hane varmış ve hepsi gitmiş.

burada-resmen-in-cin-top-oynuyor-2.jpg

Bu köyün koruma altına alınması gerekiyor. Köydeki evlerin fotoğraflarını mimar ve mühendisler odalarına kadar gönderdik. Mimarlık okuyan öğrencilerin gelip bu köydeki evleri görmelerini istedik. Ne kadar sağlıklı evler olduğunu söyledik.

Divriği ilçesi zor arazi şartları olan bir bölge. Çok önemli kanyonları var. Bazı yerlere ulaşmak bir hayli zor. Bu köy de onlardan biri" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN