Aşırı terliyorsanız dikkat: Hastalık habercisi olabilir! Terlememek için bunları yemeyin, uzmanı tek tek anlattı

Aşırı terliyorsanız dikkat: Hastalık habercisi olabilir! Terlememek için bunları yemeyin, uzmanı tek tek anlattı

Tıp alanında 'hiperhidrozi' olarak adlandırılan aşırı terleme sorununun ciddi bir mesele olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Arman, bazı gıda ürünlerinin terlemeye neden olduğunu söyledi. Peki, aşırı terleme nasıl geçer, tedavisi nedir? Aşırı terlemeye karşı ne yapılabilir? Çok terlemenin çaresi nedir? İşte, terleten yiyecekler...

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman, halk arasında 'aşırı terleme' olarak bilinen hiperhidrozinin insanları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, bunun bir hastalık belirtisi olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Bülent Arman, aşırı terlemenin hastalar için çok zor olduğunu ve hayat kalitelerini kötü yönde etkilediğini aktararak, şunları kaydetti:

"BAHARAT VE ACI YEMEK TERLEMEYE NEDEN OLUR"

"Halk arasında aşırı terleme olarak bilinen hiperhidrozi insanları olumsuz etkileyebilir. Terleme, günlük hayatın bir parçasıyken aşırı terleme bir hastalık belirtisi olabilir. Aşırı terleme 'birincil' ve 'ikincil' terleme olarak ikiye ayrılır.

Birincil yani bölgesel terleme, baharatlı, acı yiyecekler tüketmekten ya da stres yüzünden ortaya çıkabilmektedir. İkincil terleme ise diyabet, kalp yetmezliği, tiroid hastalığı, obezite ve menopoz gibi altta yatan ikincil bir sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Ancak aşırı terlemenin çözümü mümkündür."

doktor-bulent-arman-yorumlar.jpg
Bülent Arman

"AŞIRI TERLEMEK BİR TÜR HASTALIK"

Sorunun bazı krem ya da ilaçlarla hafifleyebildiğini ancak tamamen ortadan kalkmadığını vurgulayan Prof. Dr. Bülent Arman, aşırı terlemenin sebebi 'ikincil terleme' olan kişilerde, altta yatan hastalığın tedavi edildiğinde sorunun ortadan kalkabildiğini anlattı.

Prof. Dr. Bülent Arman, "Primer terlemesi bulunan bireylerde antiperspirant tedavisi uygulanabilir, bu tedavi hafif terlemesi olan kişilerde etkili olabilir. Ancak aşırı terlemesi olan bireylerde bu tarz tedavilerin işe yarama oranı çok düşüktür, kesin çözümü ise ETS adı verilen ameliyattır" bilgisini verdi.

ALIRI TERLEMENİN TEDAVİSİ VAR MI?

Prof. Dr. Bülent Arman, ameliyatın yarım saat sürdüğünü, yöntemin el avuç içleri, ayak tabanı ve yüz bölgelerinde aşırı terlemesi olan hastalarda kullanıldığını kaydetti.

Primer kaynaklı terlemelerde uygulanan ameliyatın genel anestezi altında koltuk altından açılan küçük bir kesiden endoskopik yöntemle yapıldığını aktaran Prof. Dr. Bülent Arman, "Bu kapalı yapılan ameliyat, koltuk altından açılan küçük delikten terlemeye neden olan sinirlerin klipslenmesi işlemidir. Bu sebeple klipsli ETS ameliyatı olarak da bilinmektedir. Aşırı terlemenin olduğu bölgeye göre klips uygulanan sinirler de değişmektedir. Sağ ve sol taraftan sinirler aynı anda bloke edilebilir. Ayrıca, endoskopik torakoskopik sempatektomi ameliyatının başarı oranı yüksektir. Hastalar aynı gün eve dönerek birkaç gün içinde normal hayatlarına devam edebilir" ifadelerini kullandı.

TEDAVİSİ AMELİYAT GEREKTİREBİLİR

Prof. Dr. Bülent Arman, hastaların ameliyat sonrası aşırı terleme sorunlarından kurtulabildiğine işaret ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Fakat bazı durumlarda ameliyat sonrası hastaların bazı bölgelerinde terleme görülebilmektedir. Terleme ameliyatına vücut tepki göstererek bu teri bacak, bel gibi daha önce terlemeyen bölgelerden atabilir. Bu durum düşük ihtimal de olsa gerçekleşebilir, bu tarz durumlarda ikinci bir operasyon gerekebilir.

Her ameliyatta görülebileceği gibi bu ameliyatta da ağrı, enfeksiyon ve kanama riski görülebilmektedir. ETS ameliyatı hemen etkisini gösteren bir operasyondur. Ancak karar hastanın tercihine bağlıdır. Hastalar bu ameliyatı son çare olarak da tercih edebilir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN