Döner savaşı çıktı! Türkiye'ye geleneksel ürün olarak tescillenecekti, Yunanlılar tepki gösterdi: ‘Türkler bizden aldı’

Döner savaşı çıktı! Türkiye'ye geleneksel ürün olarak tescillenecekti, Yunanlılar tepki gösterdi: ‘Türkler bizden aldı’

Türkiye ve Yunanistan arasındaki lezzet savaşları devam ediyor. Türkiye ile ünlenmiş olan dönere Yunanlılar sahip çıktı. Baklava, kokoreç, yoğurt derken Yunanlılar Bu kez de dönere tepki gösterdi. “ Türkler bizden aldı” dedi ortalık karıştı.İşte tüm detaylar…

Türkiye'nin geleneksel lezzetleri arasında yer alan döner, dünyada döner savaşlarını başlattı. Geleneksel ürünü tescil etmek için Avrupa Birliğine başvuruda bulunan Türkiye, Yunanlıların tepkisiyle karşı karşıya kaldı. Daha önce baklava, Kokoreç, yoğurt ve pek çok farklı yiyeceğin Kendilerine ait olduğunu savunan Yunanistan Türkiye'nin döner başvurusuna da tepki gösterdi. Yunan medyasında "Türkiye, Avrupa’da döner savaşını başlatıyor" sözleri ise büyük tepki topladı. 3 aylık süreç içerisinde itiraz edilmemesi durumunda bu lezzetin Türkiye'nin geleneksel ürünü olarak tescilleneceği ifade edilirken Avrupa'daki döner satışları ve işletmelerde bu durumdan olumsuz etkilenecek.

DÜNYADA DÖNER SAVAŞLARI BAŞLIYOR

Yunan basınında “Türkiye, Avrupa’da döner savaşını başlatıyor” başlıkları ile manşete taşınan konu büyük tepki topladı. Başvuruda dönerin malzemesi, hazırlanış şekli ve kesiş kriterleri de oldukça dikkat çekiyor.

doner-3.jpg

Yayınlanan haberde döner satışlarının Avrupa'da yıllık 3,5 milyar Euro cirosu olduğu belirtilirken olası bir tescil durumunda oluşabilecek sorunlar işaret edildi. Türkiye'nin başvurusuna 3 ay içerisinde itiraz olmaması durumunda Avrupa'da döner satan müesseselerin büyük bir bölümünün zararı uğrayacağı belirtildi. Türkiye'nin geleneksel ürünü olarak tescillenmesi durumunda dönerin 3-5 milimetre kalınlıkta kesilmesi gerekecek aktarıldı.

YUNANİSTAN'DAN BÜYÜK TEPKİ

Yunanistan'ın Skai televizyonu Başkent Atina'daki restoran sahipleri ve çalışanlarla röportaj gerçekleştirdi. Hürriyet'te yer alan haber doğrultusunda Yunan işletmeciler ve çalışanların konuya ilişkin yaptığı değerlendirmelerdir şu ifadeler yer aldığı:

"Müşteri şikayet ederse, Türklere anlatın deriz"

Müşteri gelip, 3-5 milimlik dilimlerden şikâyet ederse, biz de gidin Türklere anlatın diyeceğiz. Bu kalınlıkta kesilmiş etle müşteri doymaz. Biz Yunanistan’da “giros” yiyoruz. Daha lezzetli. Giros daha doyurucu. Döner de aslında bizim. Türkler bizden aldı.

giros.jpg

GİROS NEDİR?

Yunanistan'da domuz eti ile yapılan bir yiyecek türü olarak bilinen Giros dönere benzerliği ile bilinmektedir. Kalın ve küçük parçalara dağılan girosunun yanı sıra bazen“mosharisios giros” (sığır etinden) bazen de “Doner” adıyla satılmaktadır.

ALMANYA'DA DÖNER DESTEĞİ

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in 22-24 Nisan tarihlerinde Türkiye’ye Yaptığı resmi ziyaret sırasında “ Berlin döneri” getirmesi iki ülke arasında oldukça farklı değerlendirildi. Almanya'da Sol parti döner fiyatlarındaki artışını engellenmesi amacıyla devlet desteği verilmesi gerektiğini işaret etti.

berlin-doneri.jpg

Alman Bild gazetesi sol parkta dönen fiyatlarının artışının frenlenmesi için 4 milyar Euro parasal katkıda bulunması ve ülke genelinde herkese döner kupona dağıtılmasını önerdi.

Ekmek arası döner fiyatının öğrenciler için 2.5 Euro diğer vatandaşlar içinde 4.9 euro olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Almanya'da ortalama 7.9 euro olarak satılan dönerin fiyatının Münih ve Frankfurt gibi kentlerde 10 euro'ya kadar dayandığı görülmektedir. Enerji fiyatlarındaki artışın döner fiyatlarına da yansıdığı işaret edilirken fiyatların belirli bir seviyede kalması için yeni adımlar atılması gerektiği de vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN