Doğada kendinden yetişiyor, kilosu 4 bin liradan satılıyor: Türkiye'nin gizli altınını jandarma yurtdışına kaçırırken yakaladı

Doğada kendinden yetişiyor, kilosu 4 bin liradan satılıyor: Türkiye'nin gizli altınını jandarma yurtdışına kaçırırken yakaladı

Türkiye'nin farklı şehirlerinde farklı bitki çeşitleri yer alırken bu bitki hem fiyatıyla hem de şifası ile adından söz ettiriyor. Doğada kendiliğinden bitiyor kilosu 4000 TL'ye kadar ulaşıyor. Bu bitkiyi jandarmalar koruyor Türkiye'nin gizli altın olarak biliniyor. Türkiye'nin gizli altınını yurt dışında kaçırmaya çalışan şahıslar yakayı ele verdi. İşte tüm detaylar…

HİLAL NAS

Türkiye'nin değerli bitkili türleri arasında yer alan salep, kaçakçıların da dikkatinde yer alıyor. Türkiye'nin verimli topraklarında yetişen ürünleri yurt dışına kaçırmaya çalışan o kişiler düzenlenen operasyon ile birlikte yakayı ele verdi. 46 kilo salep yumrusunu yurt dışına maya çıkarmaya çalışırken Yakalanan şahıslar milyon TL'lik cezaya çarptırıldı. İşte tüm detaylar…

salep-kacakciligi.jpg

Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Göktepe köyü yakınlarında doğada kendi kendine yetişen salep yumrularını toplayarak yurtdışına kaçırmayı planlayan kişiler, jandarma ekipleri tarafından yakalandı. Operasyonda 46 kilo salep yumrusu ele geçirilirken, toplamda 10 kişiye 3,87 milyon lira para cezası kesildi.

Mazgirt ilçesine bağlı Göktepe köyü mevkiinde köylülerin ihbarı üzerine harekete geçen jandarma ekipleri, kimliği belirsiz kişilerin doğadan salep yumrusu topladığı bilgisiyle bölgeye özel bir ekip gönderdi. İl Jandarma Komutanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi ekiplerinden oluşan 8 kişilik özel tim, günler süren devriyeler sonucunda yağmurlu bir günde oluşan lastik izlerini takip ederek bir minibüse ulaştı. Minibüsün yakınlarında toplanmış salep yumrularına rastlandı.

OPERASYONLA ELE GEÇİRİLDİ

Minibüste bulunan kişilere kimlik kontrolü yapılarak cezai işlem uygulanırken, iki kişi yaya olarak kaçtı. Jandarma ekipleri, bölgede daha fazla kişinin salep yumrusu topladığı bilgisine dayanarak kaçan kişilerin diğer toplayıcılarla buluşabileceği düşüncesiyle geniş çaplı bir operasyon başlattı. Kısa süre sonra kaçakçıların başka bir araca binerek, arazide salep yumrusu toplayan kişilerle buluştukları tespit edildi.

tunceli-jandarma-salep.jpg

Ekiplerin düzenlediği baskın sonucu salep yumrusu toplanan araçta 46 kilo salep yumrusu ele geçirildi. Operasyon sonucunda 10 kişiye 'biyolojik çeşitliliği tahrip etme' suçundan toplamda 3,87 milyon lira para cezası kesildi.

DOĞADA KENDİ KENDİNE YETİŞİYOR VE DÜNYA ONUN PEŞİNDE

Salep yumrusu, doğada kendiliğinden yetişmesinin yanı sıra çiftçiler tarafından da ekilip üretiliyor. Kilosu kalitesine göre 2.500 ila 4.000 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan salep, doğal ortamdaki bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle izinsiz toplanması hem yasak hem de biyolojik çeşitliliğe zarar vermesi sebebiyle ağır para cezaları ile cezalandırılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN