Diyanet İşleri Başkanı Erbaş TOGG'a dua etti, Audi'ye bindi

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş TOGG'a dua etti, Audi'ye bindi

Diyanet İşleri Başkanının makam aracından ‘çifte standart’ çıktı. Erbaş’ın tanıtımına katılıp dualar ettiği 1,5 milyon TL’lik TOGG yerine 15 milyon TL’lik Audi A8 istediği ortaya çıktı. Bakanların ve bürokratların seçim döneminde fotoğraf çektirdikleri ‘Türkiye’nin yerli ve milli otomobili’ni garajda bırakarak Alman arabalarına binmeye devam etmeleri dikkat çekti.

SEÇİMDEN ÖNCE PROPAGANDA YAPILDI SEÇİM BİTİNCE DE GARAJA KALKTI

Türkiye'nin otomobili sloganıyla hayata geçirilen TOGG'un yollara çıkmasının ardından bakanların, bürokratların 'Sipariş verdik, makam aracı yapacağız' söylemleri kamuoyuna yansıdı. TOGG genel seçim öncesi de propaganda aygıtı olarak kullanıldı. Ancak sandığın kalkmasıyla 'yerli otomobil' de garaja kalktı. Son olarak Diyanet İşleri Başkanı'nın lüks Audi A6 aracının yerine daha üst segmentteki A8 sipariş ettiği ileri sürüldü.

15 MİLYON LİRALIK MAKAM ARACIYLA MI KAMUDA TASARRUF HAYATA GEÇİRİLECEK?

TOGG'un satış fiyatı yaklaşık 1.5 milyon lirayken A8'in 15 milyonluk etiketi 'Kamuda tasarruf böyle mi yapılacak?' eleştirilerine de yol açtı. Erbaş'ın tanıtımında dualar ettiği yerli otomobil yerine Alman markasını tercih etmesi eleştiri topladı. Ancak bu yaklaşımın devlette hakim olan genel bir anlayışı temsil etmesinin asıl sorunu oluşturduğu belirtildi. Sosyal medyada kullanıcılar 'Vatandaş aldatılmaya çalışılıyor' eleştirilerini yöneltti.

DUA ETTİ SONRA FİLOYA GÖNDERDİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ‘Türkiye’nin otomobili’ TOGG’un tanıtımına katılarak dua etmişti. Ancak Erbaş’ın makam aracı olarak verilen kırmızı TOGG’u başkanlığın filosuna gönderdiği iddiası dile getirildi.

2904krt01a-tum.jpg

DİYANET BAŞKANI BÖYLE YAPARSA!

Kamuda tasarruf çağrılarının yapıldığı bir dönemde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, tanıtımına katılıp dualar ettiği 1.5 milyon TL’lik TOGG yerine 15 milyon liralık Audi A8 aldı. Yeni satın almaya tepki yağarken vatandaş “Tasarruf böyle mi yapılacak?” diye sordu. Yerli aracın tercih edilmemesi ise ayrıca eleştiri konusu oldu.

Ekonomik krize çare olarak başlatılacağı açıklanan devlette tasarruf tedbirlerinin ne kadar uygulanacağı merak konusu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatıyla kamu kurumlarına kayıtlı tüm araçların envanteri çıkarılarak tasfiye olması gerekenlerin listesi hazırlandı. İlk aşamada 500 makam aracı satışa çıkarıldı, ikinci aşamada sayının bin 500’e çıkacağı; tasfiyenin etap etap devam edeceği kaydedildi. Bakanlık verilerine göre, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mülkiyetinde 115 bin 904 adet taşıt bulunuyor. Söz konu araçların 72 bin 373’ü savunma ve güvenlik, 9.973’ü sağlık, 8.136’sı tarım ormancılık, 7.579’u eğitim, 4.772’si adalet, 13 bin 71’i ise diğer idari hizmetlerde kullanılıyor.

TAŞIT SALTANATI

Ancak tasarruf çağrılarına en başta Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın uymadığı ortaya çıktı. Zaman zaman makam araçlarıyla gündeme gelen Erbaş’ın kullandığı Audi A6’yı Diyanet Vakfı’na iade ettiği ve yerine bir adet 15 milyon liralık Audi A8 aldığı öne sürüldü. Böylece Erbaş’ın kullanımına sunulan makam aracı sayısının da altıya ulaştığı öğrenildi. Birgün gazetesinin haberine göre; araçların listesi şöyle: “İki adet Mercedes, bir adet zırhlı Mercedes, bir adet kırmızı TOGG, bir adet Mercedes Vito, bir adet Audi A8.” Diyanet İşleri Başkanlığı Başkan Yardımcılarına ise, Passat marka araçlarının tahsis edildiği, boşa çıkan Skoda Superb’in de Erbaş’ın koruma ekibine eşlik etmek üzere verildiği kaydedildi. 2024 yılı bütçesinde Diyanet’in envantere kayıtlı 408 araç görünüyor. Fakat kiralanan ya da Diyanet Vakfı üzerinden satın alınarak başkanlığa tahsis edilen araçların sayısı bilinmiyor.

BU İLK DEĞİL

Ali Erbaş, 2021’de de benzer eleştiriler alınca “6 sene önce Mehmet Görmez hoca başkan iken Diyanet’e yeni bir araba verilmişti. Hocayı rahatsız ettikleri için çok üzüldü ve cumhurbaşkanlığına geri gönderdi. Eski arabaya binmeye devam etti. O arabaya şu anda ben biniyorum. 11 yaşında. Geçenlerde bozuldu yolda kaldık. Koruma arabasına geçmek zorunda kaldım. Korkumuzdan yeni araba alamıyoruz. Bütçemizin %96,4’ü personel maaşıdır” sözleriyle kendini savunmuştu. 2024 bütçesinde Diyanet’e yaklaşık 92 milyar TL ayrıldı.

TOGG HATIRLATMASI

Türkiye’nin otomobili sloganıyla hayata geçirilen TOGG’un yollara çıkmasının ardından bakanların, bürokratların ‘Sipariş verdik, makam aracı yapacağız’ söylemleri kamuoyuna yansımıştı. TOGG, genel seçim öncesi de propaganda aygıtı olarak kullanıldı. Ancak sandığın kalkmasıyla ‘yerli otomobil’ de garaja kalktı. Gemlik’te yapılan törene katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın dua ettiği görüntüleri hatırlatanlar, “1.5 milyon TL’lik TOGG yerine yabancı marka bir aracı tercih etmesi manidar. Kamuda tasarruf böyle mi yapılacak? Vatandaş aldatılmaya çalışılıyor” yorumları yaptı.

LİYAKAT TARTIŞMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Irak ziyaretinde eşlik eden Erbaş, bir gazetecinin Arapça sorduğu soruyu Türkçe’ye tercüme ettirmesi çok konuşulmuştu. Biyografisinde iyi derecede Arapça bildiği yazmasına rağmen Erbaş’ın soruyu anlamaması dikkat çekmişti. Ali Erbaş’ın daha önce de Erdoğan ile katıldığı bir törende, yapacağı duayı avucuna yazmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (30)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
30 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN