Avrupalı çiftçiler kullanıyor! Gübreye göre verimi de daha fazla, Türkiye'de üretilip birçok ülkeye gönderiliyor

Avrupalı çiftçiler kullanıyor! Gübreye göre verimi de daha fazla, Türkiye'de üretilip birçok ülkeye gönderiliyor

Gübreye alternatif olarak kullanılan bu ürünün kullanımı her geçen gün daha da artıyor. Öyle ki bu ürünün gübreye göre verimi de daha fazla. İşte, Türkiye’de üretilip birçok ülkeye gönderilen o alternatif…

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre; tarımda kullanılan gübrenin %50’si ithalat yoluyla karşılanıyor. Yalnızca hazır gübre değil, gübre yapımında kullanılan amonyum ile nitrat da yurt dışından ithal ediliyor. Bu da çiftçinin girdi maliyetini artırırken, vatandaşın sofrasına da zam olarak yansıyor.

Bu durumda karşımıza çıkan bir ürün var ki işte o gübreye alternatif olarak değerlendiriliyor. Leonardit denilen ürün, kömürün en genç hali, olgunlaşmamış ve yarı bitki yarı kömür olarak da tanımlanıyor. Gübreye göre daha iyi verim sağlayan leonardit, daha erken ve daha çok ürün alınmasını sağlıyor. Aynı zamanda ithalata da ihtiyaç duymuyor.

FİYATI OLDUKÇA UYUMLU

Fiyat olarak da uygun olan bu ürün gübreye göre daha avantajlı. Mesele 25 kilo gübre şuan çeşidine göre 600-1.000 TL arasında değişiyor. 25 kilo leonardit gübrenin fiyatıysa 200-500 TL arasında alıcı buluyor. Öyle ki Avrupa’da ülkelerin çoğu normal gübre yerine bunu tercih ediyor.

tarimda-1.jpg

VERİMİ ÇOK DAHA FAZLA

İstanbul Ticaret Odası 81. Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve İTO Mevzuat Komisyonu Başkanı Hüseyin Akarçeşme, leonarditin son zamanlarda tarımda tamamlayıcı ürün olarak kullanılmaya başladığını belirterek “Her ne kadar kömür sektörünün yan ürünü olarak görülen bir madde olsa da Türk tarımını adeta uçuracak olan, olmazsa olmaz duruma gelen bir ihtiyaç durumuna geldi. Leonardit, alkali çözeltilerde kolayca çözünebilen, yumuşak, siyah veya kahverengi, parlak ve camsı bir mineraloittir. Yakın yüzey madenciliği ile ilişkilendirilen linyitin bir oksidasyon ürünüdür. Hepimizin bildiği gibi tarım faaliyetlerinde kullanılan kimyasallar tabiatın dengesini bozmakta ve toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Tarımda kimyasal madde kullanımından uzaklaşılması ve organik tarıma olan ilginin gittikçe artması, leonardit ham maddesinin ve bu ham maddeden elde edilen humik ve fulvik asidin tarım faaliyetlerindeki önemini artırmaktadır. Ayrıca son yıllarda leonarditten elde edilen hümik asit üzerine de çalışmalar yapılmaktadır. Leonardit ve türevleri, kozmetikten ilaç sanayine, sondaj sektöründen hayvan yemi ve filtre sistemlerine kadar pek çok alanda kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Leonardit kullanımının ne gibi yararlar sunduğuna değinen Akarçeşme, “Verim artışı sağlanır. Daha kaliteli, canlı, sağlıklı, besleyici ve standart ürün elde edilir. Önemli ölçüde erkencilik sağlanır. Gübre kullanılması durumunda, kullanılan gübre miktarı çok azaltılır. Leonardit (veya hümik asit) toprağın yapısını mükemmel bir şekilde düzenler ve ıslah eder. Çevreye zarar vermediği gibi topraktaki mevcut kirlenmeleri giderir. Toprağın sıkışmasını önleyerek daha iyi havalanmasını sağlar. Toprağın su geçirgenliğini artırır. Kumlu toprakların organik madde miktarını çoğaltır. Toprağın su tutma kapasitesini yükseltir. Kuraklığa karşı su kayıplarını azaltarak toprak nemini korur. Toprak rengini koyulaştırdığı için güneş enerjisinden daha iyi faydalanmayı sağlar. Topraktaki faydalı mikroorganizma faaliyetlerinin artmasını sağlar. Toprağın pH yapısını düzenler ve toprağı nötralize eder. Hümik asit yüksek tuzlanma sonucu ortaya çıkan toksitlenmeleri düşürür” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN