Türkiye'den yeni doğal gaz anlaşması

Türkiye'den yeni doğal gaz anlaşması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan doğal gaz işbirliği anlaşmasıyla ilişkilerin yeni bir boyuta ulaştığını belirtti. Bayraktar, "Bu anlaşma ile Türkmenistan doğal gazının Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması için mutabakata varmış oluyoruz." açıklamasında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov ile İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Azerbaycan Doğal Gaz Alanında İş Birliği Anlaşması İmza Töreni'ne katıldı. Törenin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Bayraktar, iki ülkenin ortak geliştirdiği projelerin önemine vurgu yaparak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ortaya koyduğu güçlü iradenin, ikili işbirliğinin en somut göstergesi olduğunu belirtti.

'DİPLOMATİK, ASKERİ, EKONOMİK VE ENERJİ ALANLARINDA İŞBİRLİĞİNE ODAKLANDIK'

Bayraktar, 15 Haziran 2021'de imzalanan Şuşa Beyannamesi'nin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı daha da güçlendirdiğini ifade ederek, bu belgenin işbirliği alanında bir yol haritası olduğunu söyledi. İki ülkenin diplomatik, askeri, ekonomik ve enerji alanlarında işbirliğine odaklandığını dile getirdi.

Özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın dünya petrol piyasası için önemine değinen Bayraktar, bu projenin Türkiye ve Azerbaycan'ın güçlü iradesiyle hayata geçirildiğini ve sorunsuz bir şekilde işlediğini belirtti. Ayrıca, Türkmenistan doğalgazının Türkiye'ye ulaştırılması konusunda da anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Bayraktar'ın açıklamalarına göre, imzalanan anlaşma ile Türkiye ve Azerbaycan arasındaki işbirliği doğal gaz alanında yeni bir boyuta taşınacak. Anlaşma kapsamında 2030'a kadar Azerbaycan doğalgazının Türkiye'ye ulaşması ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Türkmenistan doğalgazının da Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması öngörülüyor.

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov da Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaparak, bu işbirliğinin Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı sağladığını belirtti. İmzalanan anlaşmanın, iki ülkenin uzun vadeli projelerinin hayata geçirilmesine yönelik bir adım olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN