Renault yeni motorunu Türklere sattı! Otomotiv sektörünü karıştıran anlaşma

Renault yeni motorunu Türklere sattı! Otomotiv sektörünü karıştıran anlaşma

Otomotiv sektöründeki gelişmeler hız kesmeden devam ederken bu kez sektörü karıştıran yeni bir anlaşma imzalandı. Renault’un yeni motoru Türkler tarafından satın alındı. Bu anlaşmayla beraber yeni gelişmelerde merak konusu oldu. İşte detaylar…

ZEYNEP ORHAN

Dünya üzerinde en çok tercih edilen araba markalarından biri olan Renault, yepyeni bir haberle gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre Renault, içten yanmalı motor birimi olan Horse’u Türklere sattı. Söz konusu bu gelişme heyecanlandıran bir anlaşmaya dönüşürken bu yeni motor özellikle hafif ticari araçlarda kullanılacak.

yeni-proje-6.jpg

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİNDEN BİRİYLE ANLAŞTI

Renault Group’un yeni içten yanmalı motor birimi Horse, Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Habas ile ilk büyük anlaşmasını imzalayarak önemli bir başarıya imza attı. Anlaşma kapsamında Horse, Habas’a hafif ticari araçlarda kullanılmak üzere 2.0 litrelik turbo dizel motorlar sağlayacak.

İki şirketin geçen hafta duyurduğu anlaşmaya göre, 2.0 litrelik motorlar Habas’ın ilk hafif ticari araçlarında kullanılacak. Bu motorlar şu anda Renault ve Nissan’ın orta boyutlu vanlarında da kullanılmaktadır. Anlaşmanın finansal detayları ise açıklanmadı.

Horse, Renault Group’un içten yanmalı motor faaliyetlerini tek bir çatı altında toplamak amacıyla geçen yıl ayrı bir şirket olarak kuruldu. Şirket, Renault, Dacia, Nissan ve Mitsubishi araçları için motor ve aktarma organları da dahil olmak üzere yıllık üç milyondan fazla ünite üretecek. Horse, Temmuz 2023’te faaliyete başladı.

yeni-proje-7.jpg

TAMAMEN ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİ HEDEFLİYOR

Otomotiv üreticileri, benzinli ve dizel motor satışlarında beklenen düşüşle başa çıkmanın yollarını ararken, elektrifikasyon sürecinin maliyetini finanse etmeye çalışıyor. Bu bağlamda Renault, tamamen elektrikli araçlar geliştirmek ve üretmek için Ampere adında bir şirket kurdu.

HABAS’IN İLK HAFİF TİCARİ ARAÇLARINDA KULLANILACAK

Habas, 1956 yılında kurulan ve endüstriyel ve medikal gaz üretimi, çelik üretimi, enerji üretimi, ağır makine imalatı, motosiklet üretimi, gemi inşası ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteren bir Türk konglomeratıdır. Habas, geçen yıl elektrikli ve dizel şehir otobüsleri, minibüsler ve kamyonlar üretmeye başladı. Ayrıca, Gebze’de bulunan eski Honda Türkiye üretim tesisini de satın alarak burada binek otomobil üretmeyi planlıyor. Honda, bu tesisteki üretimi 2021 yılında durdurmuştu.

Renault motorları, Habas’ın ilk hafif ticari araçlarında kullanılacak ve bu araçlar Türkiye’nin doğusunda bulunan Manisa’da üretilecek. Horse, bu motorların en son Euro 6d emisyon standartlarını karşıladığını belirtti.

Horse’un, Renault ve Nissan motorlarının yanı sıra şanzıman ve diğer bileşenlerin üretildiği Bursa’nın kuzeyinde bir ortak girişim güç aktarma organı tesisi bulunmaktadır.

yeni-proje-8.jpg

GEELY VE ARAMCO İLE ORTAKLIK PLANLARI

Horse, Zhejiang Geely Holding Company ile Renault’nun 50-50 ortak girişiminin bir parçasıdır. Geely’nin kendi içten yanmalı motor bölümü olan Aurobay, Volvo ve Lynk & CO markaları için içten yanmalı motorlar üretmektedir. Mevcut güç aktarma organları jenerasyonu tamamlandığında, iki otomotiv grubunun yeni bileşenler üzerinde işbirliği yapması beklenmektedir.

Birleşik şirketin yılda beş milyondan fazla motor ve şanzıman üretmesi ve yıllık 15 milyar euro gelir elde etmesi öngörülmektedir. Renault ve Geely, geçen Ağustos ayında ortak girişim anlaşmasını imzalamış olsalar da nihai anlaşma henüz tamamlanmamıştır.

Suudi Arabistan’ın ulusal enerji şirketi Aramco, Mart 2023’te Renault ve Geely ile ortak girişime hissedar olmak için bir niyet mektubu imzaladı, ancak yatırım henüz resmi olarak tamamlanmadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN