IMF'den yeni ekonomi yönetimine övgü: Takdir etmek gerekiyor

IMF'den yeni ekonomi yönetimine övgü: Takdir etmek gerekiyor

IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh, Türkiye'nin ekonomi yönetimi ile yaptığı temaslarında 'program' konusunun gündeme gelmediğini açıkladı. Walsh, Türkiye'nin ekonomik politikalarında doğru yönde ilerlediğini belirtirken, ekonomi yönetiminin 'büyük övgüyü hak ettiğini' söyledi. Enflasyonun düşeceği konusunda Merkez Bankası ile aynı fikirde olduğunu belirten Walsh, bunun biraz zaman alacağını kaydetti.

IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikaları ve finansal sistemin reforme edilmesi konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Walsh, TCMB'nin faiz oranlarını yükselterek para politikasını ve finans sektörünü etkileyen mali düzenlemeleri basitleştirmesiyle büyük başarı elde ettiğini vurguladı.

'TCMB'Yİ TAKDİR ETMEK GEREKİYOR'

Ekonomi gazetesine verdiği demeçte, geçmişte böyle bir faiz artışının mümkün olup olmadığı sorulduğunda şüpheci olacağını, ancak bugün gerçekleşenleri görünce TCMB'yi takdir etmek gerektiğini ifade etti.

'ENFLASYONUN DÜŞECEĞİ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ'

Walsh, "Bir yıl önce bana “Türkiye'de faizler bir yılda yüzde 50 olur mu? diye sorsaydınız muhtemelen bunun pek mümkün olmadığını söylerdim” dedi.

Bu yılsonu için enflasyon tahminlerinin TCMB'nin biraz üzerinde olduğunu ancak önemli olanın Türkiye'de enflasyonun bu yılın ikinci yarısında düşeceği konusunda hemfikir olduğunu belirten Walsh, “TCMB ile enflasyonun düşeceği konusunda hemfikiriz” şeklinde konuştu.

TCMB’nin enflasyonu düşürmek ve finans sektörünü serbestleştirmeye devam etmek için çalıştığını, ancak sürecin karmaşık olduğunu belirten Walsh atılan adımların etkisini görmenin biraz zaman aldığını belirtti.

IMF: TCMB doğru yolda, enflasyonun düşeceği konusunda hemfikiriz - EkonomimIMF Türkiye Masası Şefi James Walsh

FAİZ İNDİRİMİ PAS GEÇİLİR Mİ?

"IMF'nin 2024 tahminleri kapsamında, küresel büyümenin 2023'teki %3,2'ye çok yakın olmasını öngörüyoruz. ABD, euro bölgesi ve İngiltere gibi önde gelen ekonomilerin çoğunun, enflasyonun düştüğü ve büyüme üzerinde çok fazla bir maliyet görmediğimiz yumuşak bir iniş gerçekleştirmesini bekliyoruz. Şu ana kadar işler bu yönde gidiyor gibi görünüyor. Fed ve ECB’nin bu yıl faiz indirimine başlamasını bekliyoruz. Fed yılı muhtemelen %4,6 civarında ve ECB muhtemelen %3,3 civarında politika faiz oranlarıyla bitirecek. Ancak görünümde her zaman riskler vardır. Enflasyon devam ederse faiz indirimleri gecikebilir. Enflasyonun beklediğimizden biraz daha hızlı düşmesi ve faiz indirimlerinin öne alınması da mümkün" şeklinde konuşan Walsh, 'Bu yıl faiz indirimini pas geçme ihtimalleri var mı?' sorusuna şu yanıtı verdi:

"Evet bu mümkün, sadece enflasyonun nereye gittiğine bağlı. Ancak bu ekonomilerde yumuşak bir iniş gerçekleştirmiş gibiyiz. Asıl mesele tam olarak “son mil” dediğimiz durum. Yani, enflasyonu şu anki seviyesinden merkez bankalarının yüzde 2'lik hedeflerine doğru nasıl aşağı çekeceğiniz" dedi.

TÜRKİYE'NİN ENFLASYONLA MÜCADELESİ VE IMF İLE İLİŞKİLER

Walsh, TCMB'nin enflasyonla mücadeledeki kararlı tutumunu ve finansal sektördeki reform çabalarını övdü. IMF ile Bahar Toplantıları sırasında yapılan görüşmelerde, Türkiye'den kredi düzenlemesi talebi olmadığını, sadece politikalar hakkında fikir alışverişinde bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin son seçimlerden sonra geleneksel ekonomi politikalarına dönüş yapmasının yabancı yatırımcı ilgisini artırdığını, ancak daha fazla yabancı sermaye çekmek için enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM VE TÜRKİYE'YE ETKİLERİ

IMF'nin 2024 küresel ekonomi tahminlerine göre, büyümenin 2023'te %3,2'ye yakın olması bekleniyor. Walsh, ABD ve Avrupa ekonomilerinin yumuşak bir iniş yapmasını ve bu durumun Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler için olumlu yansımalar doğurmasını öngörüyor. Bu durum, Türkiye'nin ihracat pazarlarını güçlendirecek ve iç talebin soğutulmasına yardımcı olarak ekonomik dengelenmeye katkı sağlayacak. Walsh, enflasyonun düşürülmesinin yoksul kesimlere yardımcı olacağını ve bu sürecin Türkiye'nin ekonomik istikrarı için kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi.

'TÜRKİYE'NİN EKONOMİK POLİTİKA ADIMLARININ DOĞRU YÖNDE'

Walsh, Türkiye'nin yürüttüğü reformların devamının, özellikle finans sektörünün serbestleştirilmesi ve para politikasındaki sıkılaştırma çabalarının, enflasyonu kontrol altına alma ve daha fazla yabancı yatırım çekme yolunda önemli adımlar olduğunu belirtti. IMF ile olan görüşmelerde de Türkiye'nin ekonomik politika adımlarının doğru yönde olduğuna dair güçlü bir mesaj alındığını ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN