Gelişmekte olan ülkeler dolara yenildi: Son üç yılın en düşüğü

Gelişmekte olan ülkeler dolara yenildi: Son üç yılın en düşüğü

Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında güç kazanabilen olmadı. Kayıplarda en kötü performans Türk lirasında görülürken, bu kayıp yüzde 8.93 oldu. Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise Türk lirasının reel değerine dair analizde bulunurken, 30 yıllık perspektifte Türk Lirasının reel değeri, son 3 yılda en düşük seviyesinde" dedi.

Nisan ayı, Türk Lirası için değer kaybı yaşanmayan nadir dönemlerden biri oldu, ancak para birimi hala dolara karşı güç kazanma mücadelesini sürdürüyor. 2024 yılının ilk dört ayı, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri için zorlu geçti ve hiçbiri dolar karşısında değer kazanamadı. Özellikle Türk lirası, yılın ilk çeyreğinde yüzde 8.93 ile en büyük değer kaybını yaşayan para birimi oldu. Bu süre zarfında Arjantin Pezosu yüzde 7.78, Şili Pezosu yüzde 8.47 ve Tayland Bahtı yüzde 7.87 değer kaybetti.

HONG KONG DOLARI EN AZ ZARAR GÖREN OLDU

Döviz piyasasındaki bu dalgalanmalar, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik yapılarının küresel baskılara ne kadar açık olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Öte yandan, Hong Kong Doları gibi bazı para birimleri, yalnızca yüzde 0.16'lık bir kayıpla nispeten daha az zarar gördü.

Mart ayında yüzde 3.5 değer kaybeden Türk Lirası, nisan ayında ise dolar karşısında yüzde 0.04'lük sınırlı bir değer kazancıyla ayı tamamladı. Mayıs ayına ise yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artması ve tahvil ile swap piyasalarında gözlenen pozitif hareketlerle dengeli bir başlangıç yaptı.

SON 3 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de sosyal medya hesabından Türk lirasının reel değeri hakkında açıklamalarda bulunurken, TL'nin reel değerinin 30 yıllık perspektif baz alındığında son üç yılda en düşük seviyesinde olduğunu yazdı.

Resim

"Daha da değer kaybetmesi için aşağı itecek 'teknik bir neden' yok" ifadelerini kullanan Gürses şu paylaşımda bulundu:

"30 yıllık perspektifte Türk Lirasının reel değeri, son 3 yılda en düşük seviyesinde. Daha da değer kaybetmesi için aşağı itecek 'teknik bir neden' yok. Aşağıya çekecek siyasi nedenler ise hep orada duruyor..."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN