BES'te 5 yılı dolduranlara büyük fırsat! Ödemeler o tarihte başlıyor

BES'te 5 yılı dolduranlara büyük fırsat! Ödemeler o tarihte başlıyor

Bireysel emeklilik sisteminde (BES) belirli süreyi dolduran sigortalı çalışanlar, bazı şartları karşılamaları halinde sistemdeki paranın bir kısmını geri alabilecek. İşte, BES kısmen ödeme şartları...

Türkiye'de de büyümesini sürdüren kefalet sigortaları, sözleşmede şartların yerine getirilmemesi durumunda, üçüncü bir kişinin borcu ödemeyi garanti ettiği bir sigorta türü olarak öne çıkıyor.

BES'TE 5 YILI DOLDURANLAR ÖDEME ALABİLECEK

Maximize Market Research'e göre, 2022 yılında 17.2 milyar dolar olarak tahmin edilen küresel kefalet pazarının, 2029 yılına kadar yüzde 5.8 yıllık bileşik büyümeyle 25.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Geçen yıl Türkiye'deki prim üretiminin de yüzde 137 artışla 828 milyon liraya çıktığını belirten IBS Sigorta Üst Yöneticisi Murat Çiftçi, "Kamu alımlarında kefalet sigortalarının kullanılabilir hale getirilmesi, taahhüt ve banka kredilerinde kefalet sigortalarının yaygınlaşması ile birlikte sektörün de hareketlenmesi bekleniyor" dedi.

T24'te yer alan habere göre, en az 5 yıldır bireysel emeklilik sisteminde olan katılımcılar, hesaplarını bozmadan birikimlerinin yüzde 50'ye kadarlık kısmını çekebilecek.

BES KISMEN ÖDEME 1 TEMMUZ'DA BAŞLIYOR

Bireysel emeklilik sistemine (BES) katılımı artırmak ve kalma süresini uzatmak için atılan adımlar devam ediyor. Bu kapsamda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) da 1 Temmuz 2024'te devreye alacağı 'kısmen ödeme' uygulamasının başvuru esaslarını belirlediği genelgeyi yayımladı.

Uygulama ile gönüllü BES katılımcıları, sistemden çıkmadan ve hak kaybına uğramadan 'evlilik', 'konut alımı' ve 'doğal afet' durumlarında hesaplarında biriken tutarın yüzde 50'ye kadar olan kısmını çekebilecek. Bundan yararlanmak isteyenler, sözleşmesinin olduğu emeklilik şirketine başvuru yapabilecek.

Emeklilik şirketleri bu de başvurularının Emeklilik Gözetim Merkezi'nin sağladığı altyapı ile kontrolünü sağlayacak. Talepte bulunan kişiler, ayrıca başvuru sırasında BES'ten 3 yıl ayrılmayacağına dair taahhütname imzalayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN