Kampüslerdeki eylemler geri adım attırmıştı: ABD'den İsrail'e 'Refah' ambargosu

Kampüslerdeki eylemler geri adım attırmıştı: ABD'den İsrail'e 'Refah' ambargosu

ABD'de yaklaşan seçimler ve üniversite kampüslerinde Filistin protestoları Biden yönetimini İsrail'e karşı harekete geçirmeye zorladı ve ilk defa İsrail’e gönderilecek bir mühimmat sevkiyatını durduruldu. Üst düzey ABD'li yetkili, sevkiyatta 1,800 adet 907 kilogram ve 1,700 adet yaklaşık 227 kilogramlık bomba bulunduğunu ve ABD'nin sevkiyatı, Refah'ta büyük bir kara operasyonu endişesi nedeniyle duraklattığını söyledi.

ABD'de, Columbia Üniversitesinde başlayan ve birçok üniversiteye yayılan Filistin'e destek gösterileri ve yaklaşan seçimler Biden yönetimini harekete geçirdi.

Geçtiğimiz günlerde ABD'de yayın yapan "Axios" haber sitesinde ismi açıklanmayan iki İsrailli yetkiliye dayandırılan habere göre, Biden yönetimi geçen hafta İsrail'e gönderilecek ABD yapımı mühimmat sevkiyatını durdurduğu belirtmişti.

Biden yönetiminin bu adımı, bir üst düzey ABD'li yetkilinin ifadesine göre, ABD'nin Refah'ta olası bir kara operasyonuna ilişkin endişelerini İsrail'e işaret etmesinin bir yolu.

SEVKİYATIN DURDURULMASI İSRAİL'DE ENDİŞEYE YOL AÇTI

İsrailli yetkililer, sevkiyatın durdurulmasının İsrail hükümeti içinde ciddi endişelere yol açtığını ve yetkililerin neden sevkiyatın durdurulduğunu anlamaya çalıştığını aktardı.

ABD, geçtiğimiz haftalarda Refah'a operasyon konusunda İsrail'le görüşme gerçekleştirmişti. ABD'li yetkili, İsrail'in Refah'ta bir operasyon düzenleme konusunda karar almaya yaklaştığı bir dönemde, Beyaz Saray'ın Nisan ayında özellikle İsrail'e Refah'ta kullanılabilecek silahların transferlerini dikkatle incelemeye başladığını söyledi.

Söz konusu incelemenin ardından Beyaz Saray, geçen hafta silah sevkiyatını duraklatma kararı aldı.

'SEVKİYAT KONUSUNDA SON KARARI VERMEDİK'

ABD'li yetkili, Biden yönetiminin, Gazze'nin diğer bölgelerinde de görülen kalabalık bölgelerde yaratabilecekleri yıkıcı etki nedeniyle özellikle Refah'taki 907 kilogramlık bombaların nihai kullanımına odaklandığını söyledi ve "Bu sevkiyata nasıl devam edeceğimiz konusunda nihai bir karar vermedik" dedi.

ABD'li yetkili, ABD'nin İsrail'in yeni ek finansman paketinde tahsis edilen "her doları" almaya kararlı olduğunu da vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN